English language
Ukratko o UstanoviArhiva novosti iz UstanoveDonacija sanofi-aventis    
 
Novosti iz Ustanove Minimize

Donacija firme Sanofi-Aventis za kontrolu liječenja dijabetesa u JUDZKS

U ponedjeljak, 05.11.2007. godine, a povodom Svjetskog dana dijabetesa (14. novembar), predstavništvo farmaceutske kuće sanofi-aventis za BiH u Sarajevu uručilo je izuzetno vrijednu donaciju Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo. Donacija se sastoji od 4 mobilna Nyco Card Reader II aparata, reagensa, kanila za uzimanje uzoraka krvi, te treninga medicinskog osoblja za korištenje aparata.
 

Naime, procjenjuje se da u Kantonu Sarajevo ima otprilike 11,000 dijabetičara – osoba koje boluju od šećerne bolesti. U cilju utvrđivanja dugotrajnih nivoa šećera u krvi i provjeravanja da li je glikemija pod kontrolom, te da li liječenje ide u pravom smjeru, preporučuje se da dijabetičari 4 puta godišnje urade test kojim se mjeri glikolizirani hemoglobin HBA1C u krvi. To testiranje je dosada bilo moguće samo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, i to samo za ograničeni broj pacijenata.

Donacijom ova četiri aparata omogućeno je testiranje HBA1C i u savjetovalištima za dijabetes u JUDZKS, što predstavlja izuzetno olakšanje za dijabetičare i veliki napredak u zdravstvenoj njezi te grupe pacijenata.

Aparati će biti distribuirani u 4 Savjetovališta za dijabetes u JUDZKS, naime u: OJ Dom zdravlja Stari Grad, OJ DZ Novo Sarajevo, OJ DZ Novi Grad i OJ DZ Ilidža, te se planira da će biti u funkciji već od sljedeće sedmice.

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava