English language
Ukratko o UstanoviArhiva novosti iz UstanovePosjeta tima Svjetske banke JUDZKS    
 
Iz Ustanove Minimize

Tim Svjetske banke posjetio JU Dom zdravlja KS

Tim Svjetske banke predvođen regionalnom direktoricom Ellen Goldstein (Country Director for South East Europe countries), te novom menadžericom za BiH Tatianom Proskuryakovom u utorak, 2. decembra 2014. godine u 12.00 sati posjetili su menadžment JU Dom zdravlja KS gdje im je dobrodošlicu poželjela generalna direktorica ustanove, prim.dr Dženana Tanović.

Cilj posjete je uvid u rezultate dosadašnjih provedenih projektnih aktivnosti koje se odnose na adaptacije i opremanje ambulanti porodične medicine, informatizaciju primarne zdravstvene zaštite, te provođenje obuke iz domena porodične medicine.  

Tom prilikom, prim.dr Dženana Tanović upoznala je tim Svjetske banke sa organogramom JU Dom zdravlja KS, te je istakla da je služba porodične medicine u ustanovi jedna od respektabilnijih i da se po profesionalnom znanju može porediti sa istim službama širom Evrope.

-      Naši ljekari se kontinuirano educiraju i pri tome im upravo pomaže značajna finansijska potpora Svjetske banke koja je pomogla pri implementiranju projekta „Jačanje zdravstvenog sektora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, a uz posredovanje i podršku Ministarstva zdravstva FBiH. U okviru navedenog projekta adaptirano je i opremljeno 65 ambulanti porodične medicine i jako smo zahvalni Svjetskoj banci i Ministarstvu zdravstva FBiH, jer timovi porodične medicine sada rade u optimalnim uslovima koji su standardizirani u svim ambulantama naše ustanove. Ističem da je veoma važna i informatizacija sistema čije provođenje je u završnoj fazi, a u okviru ovog procesa JU Dom zdravlja KS dobila je 600 računara sa pratećom opremom, kazala je prim.dr Dženana Tanović.

Generalna direkorica JU Dom zdravlja KS istakla je da je i oko 200 timova porodične medicine uključeno u proces certificiranja u okviru programa „Uspostavljanje sistema sigurnosnih standarda u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, a provodi ga Agencija za kvalitet i  akreditaciju u zdravstvu u FBiH u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.
Regionalna direktorica Ellen Goldstein izjavila je da je zadatak tima Svjetske banke da sagleda dosadašnje rezultate u implementiranju projekata, te da se izvrši kvalitetna evaluacija.

-      Interesiraju nas i problemi sa kojim se suočavate u svakodnevnom radu. Primjećujem da imate veliki nivo entuzijazma, te da ostvarujete dobre rezultate uprkos teškom ambijentu u BiH. Iz iskustva znam da je najvažniji element uspjeha projekta liderstvo zemlje, kazala je na kraju Goldstein.


A.ŠARKIĆ  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava