English language
Ukratko o UstanoviArhiva novosti iz UstanoveRecepti - SAOPŠTENJE ZA JAVNOST    
 
Iz Ustanove Minimize

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Povodom press-konferencije Zavoda zdravstvenog osiguranja KS održane 05.03.2014. godine na kojoj se, između ostalog, govorilo o „brojnim nepravilnostima u prepisivanju recepata, te suspenziji tri ljekara JU Dom zdravlja KS i borbi protiv sistemske korupcije u zdravstvu i farmaceutske mafije“ Vijeće JU Dom zdravlja KS na vanrednoj sjednici koja je održana u četvrtak, 6. marta 2014. godine donijelo je sljedeće zaključke: 

Zaključak br. 1 

Stručno vijeće Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo smatra da javni istup direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo putem press konferencije tokom koje su za navodnu "zloupotrebu" prozvani i suspendovani ljekari JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, bez prethodne provjere i saradnje sa menadžementom Ustanove, nije adekvatan način rješavanja navedenih problema u sistemu zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo je ustanova koja podržava stručnost, rad, red i disciplinu, pa samim tim i borbu protiv korupcije, ali na način da se prethodno jasno i nedvosmisleno utvrde eventualne nedozvoljene radnje i pokrenu zakonom predviđene mjere protiv počionica takvih radnji. S tim u vezi, ističemo da ćemo istrajati u preduzimanju svih potrebnih radnji na utvrđivanju istine, ali isto tako i na utvrđivanju odgovornosti za nedokazane i neargumentovane tvrdnje koje su nanijele veliku štetu ugledu Ustanove kao i pojedinaca koji u njoj rade. Stojimo kod toga da sve ustanove trebaju sinergijski djelovati u cilju poboljšanja zdravstvene zaštite stanovnika Kantona Sarajevo, a ne podrivati međusobno povjerenje putem ishitrenih i optužujućih istupa u javnosti.

Zaključak br. 2 

Podržava se generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo da hitno organizuje sastanak sa ministrom zdravstva Kantona Sarajevo i direktorom ZZOKS u cilju razmatranja prethodnih događaja i analize stanja, a radi utvrđivanja istinitosti navoda direktora ZZOKS i informisanja javnosti o istom.

Zaključak br. 3 

Formirati komisiju u čijem će sastavu biti stručna lica iz Ustanove ali i drugih zdravstvenih ustanova Kantona Sarajevo čiji je zadatak da izvrši uvid u medicinsku dokumentaciju na terenu sa ciljem utvrđivanja tačnosti navoda direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, te da analizira praksu propisivanja recepata u Ustanovi.

Zaključak br. 4 

Problem je vezan za datum 16.01.2013. godine, a ova Ustanova je već uradila detaljnu analizu razloga izdavanja većeg broja recepata sa tim datumom. Zaključeno je da su svi ljekari pisali taj datum u cilju uštede recepata i bijelih kodova, a de facto nisu svi izdati u istom danu. Što je najvažnije, utvrđeno je da su svi recepti realizovani, što znači da su ih pacijenti iskoristili u cilju svoje zdravstvene zaštite. Dakle, nisu utvrđene bilo kakve koruptivne radnje, niti zloupotreba radnih obaveza, kao ni medicinske etike.

Kao Ustanova i dalje ćemo podržavati sve oblike borbe protiv korupcije, ali isto tako štititi interese korisnika zdravstvenih usluga, a posebno štititi dignitet zdravstvenih radnika i Ustanove.

STRUČNO VIJEĆE JU DOM ZDRAVLJA KANTONA SARAJEVO

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava