English language
Ukratko o UstanoviArhiva novosti iz UstanoveStudenti medicine obilježili Dan dijabetesa 2016    
 
Iz Ustanove Minimize

Studenti medicine UNSA obilježili Dan dijabetesa u ambulantama porodične medicine JUDZKS

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dijabetesa melitusa 14. novembra 2016. godine, u četiri doma zdravlja JUDZKS proveden je projekat "Studenti u ambulanti porodične medicine".

Ovaj projekat organizovali su BoHeMSA - Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini, Udruženje studenata Medicinskog fakulteta UNSA i Udruženje doktora porodične/obiteljske medicine. Pokrovitelji projekta bili su Medicinski fakultet UNSA i JU DZ Kantona Sarajevo, sponzor je bilo “Javno preduzeće BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, a partneri Novartis i Bosnamedic.

Glavni ciljevi Projekta bili su:

  • Pregled oboljelih od dijabetes melitusa (200 pacijenata):  kontrola A1C i GUK-a, mjerenje krvnog pritiska i pulsa, auskulatacija karotida, pregled stopala za pacijente koji imaju A1c veći od 8,5 mmol/l, podjela edukativnih materijala
  • Edukacija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o standardima zdravstvene njege oboljelih od šećerne bolesti, s posebnim osvrtom o značaju kontrole A1c i tehnici njegovog mjerenja
  • Edukacija studenta za rad sa oštrim predmetima, uzimanju uzorka kapilarne krvi, odlaganje infektivnog materijala

Navedene aktivnosti provedene su 14.11.2016. godine od 8 do 14 h u centralnim objektima organizacionih jedinica: Ilijaš, Vogošća, Hadžići i Novi Grad.

Prije započinjanja realizacije projekta, 20 studenata su 10.11.2016. godine prošli obuku o svim potrebnim segmentima za provođenje projekta u sali za edukacije Centra za NNID.

Timovi porodične medicine u gore navedenim domovima zdravlja pozvali su po 50 pacijenata oboljelih od šećerne bolesti da im se odredi A1c i GUK.

Radni zadaci studenata u sklopu projekta bili su:

1. Upoznavanje pacijenta sa aktivnostima koje će biti provedene
2. Pregled pacijenta:
- Antropometrijska mjerenja: tjelesna težina, visina, obim struka, indeks tjelesne mase
- Krvni pritisak, puls
- Auskultacija karotida
- Pregled stopala (inspekcija stopala, palpacija kože, palpacija a. dorsalis pedis, a. tibialis posterior, pregled monofilamentom na 8 tačaka,i pregled zvučnom viljuškom)
- Određivanje A1C i GUK-a
3. Podjela informativnog materijala pacijentima

Projekat je realiziran veoma uspješno i pregledano je 156 pacijenata. Studenti su iskazali zadovoljstvo zbog mogućnosti praktičnog rada i savjetovanja pacijenata na primarnom nivou zdravstvene zaštite, dok su pacijenti bili izrazito zahvalni što im je omogućen ovako kvalitetan pregled i vađenje nalaza na jednoj lokaciji i što su imali priliku družiti se sa studentima medicine - budućim ljekarima.

CENTAR ZA NNID

 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava