English language
Ukratko o UstanoviArhiva novosti iz UstanoveSvjetski dan HOPB 2013    
 
Iz Ustanove Minimize

“Nije prekasno” da dobijete pomoć za HOPB

Obilježen Dan hronične opstruktivne plućne bolesti

Povodom svjetskog Dana hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB) JU Dom zdravlja KS i Udruženje ljekara/liječnika porodične/obiteljske medicine FBiH u srijedu, 20. novembra 2013. godine organizovali su spirometrijski pregled za zainteresovane građane,  a nakon toga u 18.00 sati održano je  i predavanje pod naslovom Otkrivanje i liječenje hroničnog opstruktivnog bronhitisa.

Spirometrijskom pregledu podvrgnuo se znatan broj građana Kantona Sarajevo koji je došao u Centar za edukaciju Doma zdravlja Centar-Vrazova gdje su ih dočekali timovi porodične medicine naše ustanove predvođene mr.sci.prim.dr Zaimom Jatićem.

Svjetski dan HOPB organizira Globalna inicijativa za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease - GOLD) u saradnji sa zdravstvenim profesionalcima širom svijeta.

A.Ša.

O HOPB-u

Rani stadiji HOPB su često neprepoznati, djelomično zbog činjenice da mnogi potcjenjuju pojavu simptoma kao što su nedostatak daha, zadihanost, hronični kašalj, iskašljavanje pjenušavog ispljuvka i prihvataju ih kao normalne pojave koje nastaju sa godinama ili kao „posljedice pušenja cigareta“, odnosno tzv. „duhanski kašalj“.

Veća svjesnost o simptomima HOPB kao što su hronični kašalj i nedostatak daha su ključ u unapređenju ranog postavljanja dijagnoze ove bolesti.

HOPB se dijagnosticira testom koji se naziva spirometrija. Ovaj test je bezbolan, traje nekoliko minuta i mjeri količinu zraka koju osoba može izdahnuti u određenom vremenskom periodu.

Nažalost, ne postoji lijek koji bi izliječio HOPB, ali postoje lijekovi koji, pogotovo ako se primijene na vrijeme, mogu usporiti tok bolesti. Zbog toga je veoma važna rana dijagnoza!

HOPB se pojavljuje najčešće kod osoba starijih od 40 godina koji su izloženi faktorima rizika. Najvažniji faktor rizika u svijetu je pušenje cigareta. Drugi rizici su izlaganje hemikalijama na radnom mjestu, zagađenje zraka dimovima koji su nastali sagorjevanjem uglja i drveta osobito u zemljama u razvoju. Veoma bitna činjenica je da se može usporiti ili, čak, zaustaviti napredovanje HOPB ukoliko prestane izlaganje faktorima rizika, prije svega prestanak pušenja cigareta.

Bez prestanka izlaganja faktorima rizika i bez liječenja, HOPB je progresivna bolest koja uzrokuje pogoršanje u vidu sve težeg nedostatka zraka, otežanog disanja, kašlja i iskašljavanja. Oboljele osobe zbog gubitka daha ne mogu da obavljaju svakodnevne životne aktivnosti kao što je odlazak u kupovinu, pripremanje hrane ili čak, održavanje lične higijene.

Pridružimo se svi akciji da se poveća svjesnost naših građana o značaju rizičnih faktora, osobito pušenja cigareta, za nastanak HOPB, kao i glavnih simptoma ove bolesti kao što su kašalj i zaduha.

Šta je HOPB?

Da li imate HOPB - TEST?
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava