English language
Ukratko o UstanoviArhiva novosti iz UstanoveSvjetski dan bubrega 2018    
 
Iz Ustanove Minimize

Svjetski dan bubrega 2018. -
"ŽENE I HRONIČNA BOLEST BUBREGA“

Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo poziva Vas da prisustvujete obilježavanju Svjetskog dana bubrega u Sarajevu 18.03.2018. godine od 12:00 do 14:00h ispred Katedrale. Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega jeste podići svijest o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja, te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam.

„Žene i hronična bolest bubrega“ je tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega koji se obilježava 8. marta 2018. godine.

Svjetski dan bubrega 2018 

Hronična bolest bubrega (CKD) je svetski javni zdravstveni problem sa neželjenim ishodom bubrežne insuficijencije i preuranjene smrti. CKD utječe na oko 195 miliona žena širom svijeta i trenutno je osmi vodeći uzrok smrti kod žena, sa skoro 600 000 umrlih svake godine. Rizik od razvoja CKD-a je barem toliko visok kod žena kao kod muškaraca, a možda čak i veći. Prema nekim studijama, CKD se vjerovatno razvija kod žena u poređenju sa muškarcima, sa prosječnom 14% prevalencijom kod žena i 12% kod muškaraca. Međutim, broj žena na dijalizi je manji od broja muškaraca. Do sada su priznata najmanje tri glavna razloga: napredovanje CKD-a je sporije kod žena u poređenju sa muškarcima, psiho-socioekonomske barijere kao što je smanjenje svijesti o bolesti dovodi do kasne ili bez početka dijalize među ženama, a nejednak pristup njezi je veliki u državama bez univerzalnog pristupa zdravstvenoj zaštiti. Transplantacija bubrega je također neujednačena, uglavnom zbog socijalnih, kulturnih i psiholoških aspekata: čak i u nekim zemljama koje pružaju transplantaciju bubrega i ravnopravan tretman muškaraca i žena, žene češće doniraju bubrege i manje su vjerovatne da ih primaju.

Zaista postoji jasna potreba za rješavanje pitanja ravnopravnog pristupa zdravstvenoj zaštiti ženama gdje ona trenutno nedostaje i povećanje svijesti i obrazovanja kako bi se olakšao pristup žena liječenju i osigurao bolji zdravstveni ishod.

Poruka Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo povodom Svjetskog dana bubrega 2018. je sljedeća:

"Postoji jasna potreba za većom svjesnom, blagovremenom dijagnozom i pravilnim praćenjem CKD-a u trudnoći. Zauzvrat, trudnoća može biti takođe vrijedna prilika za ranu dijagnozu CKD-a, omogućavajući planiranje terapijskih intervencija. Ovom prilikom, istog dana obilježavaju se Svjetski dan bubrega i Međunarodni dan žena 2018, pružajući nam mogućnost razmišljanja o važnosti zdravlja žena i posebno njihovog zdravlja bubrega. Na 13. godišnjicu Svjetskog dana bubrega promoviše se pristupačan i jednak pristup zdravstvenoj edukaciji, zdravstvenoj zaštiti i prevenciji bolesti bubrega za sve žene i djevojčice u svijetu."


#WorldKidneyDay

CENTAR ZA NNID

 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava