English language
Ukratko o UstanoviArhiva radova uposlenika UstanoveLutvo Sporišević-kongres Opatija 2017    
 
Radovi uposlenika JUDZKS Minimize

doc.dr. Lutvo Sporišević predstavio rad na V Hrvatskom kongresu školske i sveučilišne medicine u Opatiji

U periodu od 31.3. do 2.4. 2017., doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, spec. pedijatar i mr. fizikalne terapije Dinko Remić, kao jedini predstavnici Kantona Sarajeva, prisustvovali su V Hrvatskom kongresu školske i sveučilišne medicine s međunarodnim sudjelovanjem „Djeca i mladi - izazov za budućnost“, održanom u Opatiji, Republika Hrvatska.

Doc.dr.sc. Lutvo Sporišević prezentira rad tokom Kongresa

Peti Hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine s međunarodnim sudjelovanjem okupio je cca 250 liječnika raznih specijalnosti, medicinskih sestara-tehničara i ostalih stručnjaka koji u svakodnevnom radu skrbe o djeci i mladima. Rad Kongresa bio je organiziran u vidu plenarnih predavanja, usmenih izlaganja, poster prezentacija, okruglih stolova i rasprava u kontekstu viđenja i mogućih rješenja savremenih problema djece i mladih. Posebna pozornost posvećena je probirima (skrininzima) u školskom i adolescentnom razdoblju, hroničnim nezaraznim bolestima i poremećajima zdravlja djece i mladih, koji podrazumijevaju integraciju djece s teškoćama u školski sistem, profesionalnu orijentaciju te praćenje učenika s teškoćama. Slobodnim temama obuhvaćeno je područje mentalnog zdravlja mladih, područje reproduktivnog zdravlja mladih te područje imunizacije.

Prvi autor grupe autora (Lutvo Sporišević, Fuad Husić, Anes Jogunčić, Dinko Remić, Mahmut Lazgin i Adis Mulahasanović) prezentirao je rad pod naslovom „Uloga probira čimbenika kardiovaskularnog rizika u prevenciji prijevremenog kardiovaskularnog rizika u zdrave školske djece“. Usmena prezentacija našega rada imala je zavidne komentare moderatora sesije, rezultirala je zanimljivom raspravom, a predsjednica organizacijskog odbora izrazila je želju za stručnom i znanstvenom saradnjom u realizaciji budućih projekata i pozvanim predavanjima. Prezentirane teme i organizacija kongresa su doprinijeli da Hrvatski kongres školske i sveučilišne medicine s međunarodnim sudjelovanjem dobije maksimalnu ocjenu. Održani kongres bio je izvanredna prilika transfera saznanja, usvajanja recentnih pristupa, prevencije i promocije zdravlja u školskoj i sveučilišnoj medicini. Uspostavljeni su novi profesionalni kontakti, a sve u cilju unapređenja svakodnevnog liječničkog rada i adekvatnije njege oboljeloj djeci.

CENTAR ZA NNID
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava