English language
Informacije o UstanoviArhiva novosti iz UstanoveFlorence Nightingale    
 
Sestrinstvo Minimize

Florence Nightingale (Florens Najtingejl) 1820-1910. – začetnica savremenog sestrinstva

Florence Nightingale uvidjela je da je javno zdravstvo moguće poboljšati samo uz pomoć znanja i vještina. Pokazujući veliku hrabrost i odlučnost, ona je slijedila svoj poziv.

Kada je izbio Krimski rat 1854. godine, ona je nadzirala uvođenje žena medicinskih tehničara u vojne bolnice u Turskoj. U početku se suočila sa neprijateljskim stavom, ali je ubrzo preduzela mjere sa ciljem poboljšavanja teškog stanja ranjenika, dramatično smanjujući stope smrtnosti među vojnicima sa 40% na 2%.

Iako je Nightingale najviše poznata po svom radu tokom rata, neki od njenih najznačajnijih doprinosa bili su nakon rata. Ona se vratila u Englesku kao nacionalni heroj. Ipak, namjerno se krila od očiju javnosti i živjela tiho radeći po cijeli dan. Njeni prvi veći radovi bili su dvije knjige izdane 1859. godine, “Zabilješke o bolnici” i “Zabilješke o sestrinskoj njezi”, u kojima je u detalje iznijela svoja viđenja reforme zdravstvene njege na osnovu iskustava koja je stekla tokom rata.

Florence je osnovala školu i dom za medicinske sestre Nightingale School and Home for Nurses pri bolnici St.Thomas's Hospital u Londonu 1860. godine, koja je bila prva škola tog tipa. Cilj škole bio je da educira medicinske sestre koje bi bile u stanju obučavati druge. Sljedeće godine ona je uspostavila školu za obuku primalja u bolnici King's College Hospital.

Bez obzira na slabo zdravlje zbog kojeg je postala invalid, Florence Nightingale radila je neumorno do svoje smrti u 90. godini života. Kao strasan statističar, ona je vršila obimna istraživanja i analize. Izdala je preko 200 izvještaja i letaka o različitim pitanjima uključujući higijenu, upravljanje i dizajn bolnica, porodiljstvo i zdravstvenu njegu siromašnih.

Njena vizija u potpunosti je izmijenila pristup društva prema sestrinskoj njezi. Vjerovala je da je veoma bitno njegovati zdravlje pojedinca, i mentalno i fizičko, kao i liječiti samo oboljenje, što je tada bila izrazito avangardna ideja.

Njen glas  bio je snažan i ona je bila uspješan zagovornik za brojna pitanja u zdravstvu, pogotovo za obučavanje medicinskih sestara i za prevenciju bolesti putem dobre higijene.

Florence Nightingale i danas nastavlja biti model za medicinske sestre i tehničare. Sa vizijom, vrijednostima i istaknutim glasom, medicinske sestre brinu o svim ljudima, vodeći društva širom svijeta ka boljem zdravlju.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA - 12. maj

Svake godine medicinske sestre cijelog svijeta obilježavaju 12. maj, u spomen na rođenje Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre. Svake se godine na ovaj dan zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i ulogu medicinske setre u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi, čija zdravstvena zaštita je nezamisliva bez medicinskih sestara.

Preuzeto od: International Council of Nurses

http://www.icn.ch/who-we-are/the-florence-nightingale-legacy/

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava