English language
Informacije o UstanoviArhiva radova uposlenika UstanovePothranjenost    
 
Radovi uposlenika Minimize

Pothranjenost (mršavost)

Pothranjenost ili mršavost je stanje koje nastaje kao posljedica nedovoljnog unošenja energetskih materija (ugljikohidrati, masti) putem ishrane.

Ukoliko kalorijska vrijednost hrane nije dovoljna, organizam je prisiljen da svoje energetske potrebe podmiruje razgradnjom vlastitih rezervi (potkožno masno tkivo). Kad se te rezerve potroše, organizam je primoran da razgrađuje vlastite bjelančevine, prvo iz mišićnog tkiva, a zatim iz unutrašnjih organa, što može imati teške posljedice po zdravlje.
Hronično gladovanje u pogledu unošenja energetskih tvari praćeno je različitim promjenama u organizmu, kao što su:
  • smanjenje tjelesne težine
  • biohemijski poremećaji
  • opadanje mišićne snage
  • opšta slabost
  • zamaranje
  • poremećaji menstrualnog ciklusa kod žena
  • proljevi zbog promjena na sluznici organa za varenje
  • poremećaji imuniteta

Pothranjenost je potrebno brzo otkloniti uz pomoć odgovarajuće dijetoterapije čiji je primarni cilj da se uz pomoć pravilne, uravnotežene prehrane dostigne optimalna tjelesna težina.

Kalorijska vrijednost hrane za povećanje tjelesne težine trebalo bi da bude za 25% do 50% veća od dnevnog utroška energije.

Međutim, većina mršavih osoba ima smanjenu toleranciju na hranu pošto je kod njih vrlo često prisutna tzv. gastroenteroptoza, tj. spuštanje organa za varenje uslijed gubitka masnog tkiva koje je njihova uobičajena potpora.

Kod mršavih osoba najčešće je smanjeno i lučenje probavnih sokova neophodnih za proces varenja što, sve skupa, dovodi do straha od unošenja hrane zbog mogućih tegoba kao što su bolovi, otežano pražnjenje crijeva itd.

Zato se dijetoterapija provodi postupno, u etapama.

1. ETAPA – nadoknada gradivnih i zaštitnih materija radi obnavljanja ćelija i podizanja imuniteta.

U ovoj fazi je potrebno potrošnju energije svesti na minimum. Zato se preporučuje odmor, ležanje, posebno poslije obroka, da bi se energetska ravnoteža postigla sa što manjom količinom energetskih tvari.

2. ETAPA - povećanje gradivnih, energetskih i zaštitnih tvari

3. ETAPA -  povećanje kalorijske vrijednosti hrane u odnosu na drugu etapu

U ovoj etapi se uvodi fizička aktivnost čiji je cilj ubrzavanje metaboličkih procesa, popravljanje apetita i opšte otpornosti organizma.

Pri sprovođenju dijetoterapije u prvoj i drugoj etapi potrebno je odabrane namirnice dati u obliku koji se lako iskorištava, a pri tome se mora voditi računa o tome da se organi za varenje ne opterete mehanički.

Sljedeća

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava