English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneŽrtve zlostavljanja u vezi češće obolijevaju    
 
Žene Minimize

Žrtve zlostavljanja u vezi imaju mnogo drugih zdravstvenih problema

Žene koje njihovi partneri zlostavljaju češće pate od mnogobrojnih zdravstvenih problema u poređenju na druge žene, pokazala je studija.

Te tegobe, koje se u principu ne povezuju sa nasiljem, uključuju bol u stomaku, bol u prsima, glavobolje, žgaravicu, upale mokraćnih puteva i poremećaje menstrualnog ciklusa.

Zlostavljane žene, također, gotovo šest puta češće zloupotrebljavaju alkoholna pića, lijekove i droge, te tri puta češće obolijevaju od depresije i seksualno prenosivih bolesti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u izdanju medicinskog žurnala Archives of Internal Medicine od 12. oktobra 2009.

Autorica studije, Amy Bonomi, profesorica ljudskog razvoja i porodičnih studija na univerzitetu Ohio State University i kolege, analizirali su medicinske kartone 3,568 žena sa Sjeverozapada i anketirali ih putem telefona. Od njih, 242 žene izjavile su da se suočavaju sa nasiljem od strane romantičnog partnera - muža ili momka. 

Naučnici preporučuju da ljekari podrobnije ispitaju mogućnost zlostavljanja kod pacijentica, pogotovo ako njihova historija bolesti uključuje i depresiju, zloupotrebu alkohola ili droga, spolno prenosive bolesti, posjekotine i modrice.  

“Mnoge žene neće same od sebe reći da su žrtve zlostavljanja, stoga zdravstveni radnici trebaju obratiti veću pažnju ako njihove pacijentice imaju historiju ovih dijagnoza i simptoma koji se puno češće javljaju kod žrtava zlostavljanja, rekla je Bonomi.”

IZVOR: Ohio State University, 12. oktobar 2009., www.osu.edu

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava