English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneBore i retinol    
 
Žene Minimize

Primjena lokalnog retinola može smanjiti bore uzrokovane starenjem

Lokalna aplikacija retinola (vitamina A) na koži može pomoći smanjivanju bora koje su uzrokovane normalnim procesom starenja, te može pomoći pri proizvodnji spojeva potrebnih za obnovu kože, stoji u majskom izdanju Arhiva dermatologije (Archives of Dermatology), jednog od medicinskih žurnala Američkog medicinskog udruženja (JAMA).

Bore i smeđe fleke koje su tipičan znak starenja kože prvo se pojavljuju na koži koja je najizloženija suncu. Osim toga, sa godinama koža postaje sve tanja zbog smanjene proizvodnje kolagena, pa i njeno zacjeljivanje postaje sporije.

Tim naučnika je tokom studije procjenjivao djelotvornost primjene losiona sa 0,4% retinolom na unutrašnji gornji dio ruku kod starijih učesnika (prosječne starosne dobi 87 godina) do tri puta sedmično tokom 24 sedmice.

Bore, gruba koža i sveukupni stepen starosti kože bili su značajno smanjeni na rukama koje su tretirane retinolom u odnosu na ruke kontrolne grupe koje su tretirane običnim losionom. Biopsije kože otkrile su da je retinol povećao proizvodnju glikozaminoglikana i prokolagena, što su strukturne komponente kože.

Izvor: Archives of Dermatology, maj 2007.  http://pubs.ama-assn.org/media/2007a/0521.dtl#5
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava