English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneGrejpfrut i rak dojke    
 
Žene Minimize

Grejpfrut doveden u vezu sa rakom dojke

Studija naučnika sa univerziteta Southern California i Hawaii koja je uključivala 50 000 žena u u post-menopauzi otkrila je da unošenje samo jedne četvrtine grejpfruta dnevno može povećati rizik od raka dojke za 30%.

 

Smatra se da ovo voće povećava nivoe cirkulirajućeg estrogena – hormona koji je doveden u vezu sa većim rizikom od ovog oboljenja, objavljeno je u britanskom žurnalu za rak British Journal of Cancer.

 

Međutim, autori istraživanja i drugi stručnjaci ističu da je potrebno provesti dodatna istraživanja.

Prethodne studije pokazale su da je molekula nazvana citohrom P450 3A4 (CYP3A4) uključena u metabolizam hormona estrogena, a grejpfrut može povećati nivoe estrogena u krvi tako što inhibira ovu molekulu.

Naučnici su istakli da je ovo prvi put da se određena svakodnevna vrsta hrane dovede u vezu sa povećanim rizikom od raka dojke kod starijih žena.

 

Rak dojke čini gotovo trećinu svih oblika raka kod žena, a drugi faktori za koje je ranije utvrđeno da povećavaju rizik od ovog oboljenja su konzumiranje alkoholnih pića i gojaznost.

 

Izvor: BBC, juli 2007., www.bbc.co.uk

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava