English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneKrvni pritisak i policistični jajnici    
 
Žene Minimize

Veza između nivoa androgena i krvnog pritiska kod mladih žena sa sindromom policističnih jajnika

Uloga testosterona u razvoju hipertenzije je kontroverzna, pogotovo kada su u pitanju žene sa sindromom policističnih jajnika (SPJ) koje češće pate od gojaznosti i inzulinske rezistentnosti nego žene bez sindroma.

Malo se toga zna o vezi između nivoa testosterona i krvnog pritiska kod mladih žena sa sindromom policističnih jajnika.

Tokom studije koju su proveli stručnjaci sa Odsjeka za ginekologiju i akušerstvo i Odsjeka za internu medicinu Državnog univerziteta Tajvana, mjereni su indeks tjelesne mase, obim struka, krvni pritisak, glukoza tokom posta, inzulin tokom posta, profil lipida i profili hormona kod 151 mlade tajvanske žene sa sindromom policističnih jajnika.

Indeks slobodnih androgena, ukupni testosteron i globulin, ali ne i DHEAS-a (dehidroepiandrosteron sulfat), dovedeni su u značajnu vezu sa sistoličkim i dijastoličkim krvnim pritiskom. Visoki nivoi testosterona kod žena sa policističnim jajnicima povećavali su rizik od visokog krvnog pritiska (SKP 130 mm Hg i/ili DKP 85 mm Hg) sa omjerom izgleda od 3.817 nakon podešavanja za starosnu dob, antropometrička mjerenja i metaboličke profile.

Rezultati studije ukazuju na to da je karakteristična hiperandrogenemija kod mladih žena sa sindromom policističnih jajnika povezana sa povišenim krvnim pritiskom nezavisno od starosne dobi, inzulinske rezistencije, gojaznosti ili dislipidemije.

Izvor: Hypertension  http://hyper.ahajournals.org

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava