English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneOpasne pilule za mršavljenje    
 
Žene Minimize

Upozorenje na zloupotrebu pilula za mršavljenje

Stručnjaci UN-a pri Odboru za kontrolu lijekova upozoravaju da sve veći broj žena koje očajnički žele da izgube na težini, kupuju sumnjive pilule za mršavljenje preko interneta.

Upozorenje dolazi nakon smrti dvadesetjednogodišnje anoreksične brazilske manekenke Ane Caroline Reston. Vjeruje se da je ona uzimala pilule za mršavljenje i tablete protiv bolova.

Stručnjaci smatraju da bi se trebala unaprijediti kontrola ovih proizvoda, kao i poboljšati svijest javnosti o zloupotrebi lijekova, posebno tableta protiv bolova i lijekova za smirenje, jer je u nekim dijelovima svijeta njihova zloupotreba prevazišla čak zloupotrebu kokaina i heroina.

Dr. Philip Emafo, predsjednik INCB-a, rekao je: “Važno je da potrošači uvide da lijekovi po sniženim cijenama koje kupuju na nekontrolisanim tržištima mogu biti opasni po život kada nisu originalni proizvodi ili kada se uzimaju bez nadzora ljekara.”

IZVOR: BBC, www.bbc.co.uk

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava