English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneProlaktin spriječava agresivni rak dojke    
 
Žene Minimize

Prolaktin može spriječiti agresivni rak dojke

Najnovije istraživanje američkih naučnika pokazalo je da prolaktin – hormon koji je odgovoran za proizvodnju mlijeka – blokira gen koji čini rak dojke agresivnijim.  

Ovo otkriće moglo bi dovesti do boljih dijagnostičkih testova za rak dojke i novih načina liječenja ovog oboljenja.

Naučnici su otkrili da hormon prolaktin, koji normalno stimuliše razvoj dojki i proizvodnju mlijeka, umanjuje nivoe onkogena nazvanog BCL6.

 

Prethodne studije pokazale su da BCL6 igra ulogu u slabo diferenciranom raku dojke. Žene sa ovim tipom raka dojke imaju lošu prognozu za oporavak.

U velikoj mjeri, ulogu prolaktina u raku dojke sprovodi proteinski put Stat5, a deaktivacija Stat5 je povezana sa slabo izdiferenciranim rakom dojke.“Otkrili smo da prolaktin blokira ekspresiju BCL6 proteina, te se pokazalo da je Stat5a, ali ne i veoma slična varijanta Stat5b, uključen u ovaj proces kao medijator prolaktina,” rekao je dr. Hallgeir Rui, profesor biologije raka i medicinske onkologije na fakultetu Jefferson Medical College pri univerzitetu Thomas Jefferson University.

“Smatramo da prolaktin igra značajnu ulogu u prevenciji agresivnih oblika raka dojke, te da postoji veza izmeđi gubitka Stat5 i povećanja BCL6 i nastajanja agresivnijeg oblika raka,” dodao je Rui.

Njegov istraživački tim otkrio je da je veza bila konzistentna kod nekoliko različitih linija ćelija raka uzgojenih u laboratoriji, kao i kod uzoraka raka dojke od ljudi i miševa.

Studija je objavljena na internetu 2. februara u žurnalu Cancer Research.

IZVOR: Healthday, februar 2009., www.healthday.com

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava