English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneRak dojke i glikemički indeks    
 
Žene Minimize

Hrana sa “visokim glikemičkim indeksom” povezana sa većim rizikom od raka dojke

Koncept glikemičkog indeksa bazira se na činjenici da različiti karbohidrati imaju različit uticaj na šećer u krvi. Kada su u pitanju hljeb i krompiri, naprimjer, oni imaju visok glikemički indeks, što znači da uzrokuju brz porast šećera u krvi. Drugi karbohidrati, poput žitarica punih vlakana ili graha, uzrokuju nešto postepeniju promjenu i smatra se da imaju nizak glikemički indeks.

Dr. Susanna C. Larsson iz štokholmskog instituta Karolinska Institute i kolege analizirali su podatke o 61,433 žena koje su ispunile anketne listiće od učestalosti unosa određene hrane tokom kasnih 1980-ih godina.

Tokom narednih 17 godina, 2952 žene oboljele su od raka dojke i naučnici su utvrdili da je kod žena koje su konzumirale hranu sa visokim glikemičkim indeksom bio i veći rizik od razvijanja raka dojke.

Osim toga, unos ukupnih karbohidrata, glikemički indeks i glikemičko opterećenje su svi bili pozitivno povezani sa određenim tipom tumora dojke, naime, estrogen receptor (ER) pozitivnim/progesteron receptor (PR) negativnim rakom dojke. Žene koje su konzumirale hranu sa najvišim glikemičkim indeksom bile su 44% na većem riziku od razvijanja ER+/PR- raka dojke u poređenju na žene koje su konzumirale hranu sa najnižim glikemičkim indeksom.

Naučnici smatraju da ishrana sa visokim glikemičkim indeksom povećava rizik od raka dojke povećavanjem koncentracija inzulina i spolnih hormona u tijelu, a koji, opet, mogu doprinijeti razvoju i širenju ćelija raka dojke.

Ovo istraživanje predstavlja dodatnu podršku ishrani bogatoj zdravom hranom sa niskim glikemičkim indeksom.

IZVOR:  International Journal of Cancer, juli 2009.,  http://www3.interscience.wiley.com/journal/29331/home 

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava