English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneSojini oraščići smanjuju pritisak    
 
Žene Minimize

Sojini oraščići smanjuju krvni pritisak i holesterol kod žena u postmenopauzi

Epidemiološke studije govore o malom broju slučajeva kardiovaskularnih bolesti u populaciji koja konzumira soju. Za osobe između 40 i 70 godina starosti, svaki porast od 20 mm Hg sistoličkog (gornjeg) krvnog pritiska i od 10 mm Hg dijastoličkog (donjeg), udvostručuje rizik od kardiovaskularnih bolesti u rasponu krvnog pritiska od 115/75 do 185/115 mm Hg.

U cilju utvrđivanja djelovanja sojinih oraščića (plod soje natopljen u vodi a zatim pečen) na sistolički i dijastolički krvni pritisak i nivoe lipida, stručnjaci Francine K. Welty, Karen S. Lee, Natalie S. Lew i Jin-Rong Zhou iz Bostona, Massachusetts, u SAD-u proveli su studiju koja je uključivala 60 zdravih žena u postmenopauzi koje su podijeljene u dvije grupe – u prvoj grupi žene su bile podvrgnute samo Therapeutic Lifestyle Changes (TLC) dijeti, a u drugoj grupi žene su primjenjivale istu TLC dijetu samo su 25 g nesojinih proteina zamijenile sa 25 g sojinih proteina iz sojinih oraščića. Žene iz obje grupe režim ishrane primjenjivale su tokom 8 sedmica. (Nap.prev. Dijeta Therapeutic Lifestyle Changes(TLC) je dijeta sa malim udjelom zasićenih masti i holesterola u cilju spriječavanja kardiovaskularnih oboljenja).

U poređenju na samu TLC dijetu, TLC dijeta uz sojine oraščiće smanjila je gornji krvni pritisak za 9,9% a donji za 6,8% kod žena sa visokim pritiskom (sistolički KP 140 mm Hg), a za 5,2% gornji i za 2,9% donji kod žena sa normalnim krvnim pritiskom (sistolički KP<120 mm Hg). Daljna subpodjela žena sa normalnim pritiskom otkrila je smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska za 5,5% odnosno 2,7% kod predhipertenzivnih žena (sistolički KP 120-139 mm Hg) i za 4,5% odnosno 3,0%, kod žena sa normalnim krvnim pritiskom. Dodavanje sojinih oraščića ishrani smanjilo je nivoe lipoproteinskog holesterola niske gustoće i apolipoproteina B za 11% odnosno 8% kod hipertenziivnih žena, ali nije imalo uticaja kod žena sa normalnim pritiskom.

Dakle, može se zaključiti da zamjena nesojinih proteina sojinim oraščićima tokom TLC dijete poboljšava krvni pritisak i nivoe holesterola kod hipertenzivnih žena, te krvni pritisak kod žena sa normalnim krvnim pritiskom u postmenopauzi. Ovi rezultati mogu objasniti zaštitnički uticaj soje na kardiovaskularni sistem.

Izvor: Archives of Internal Medicine, 2007;167:1060-1067  http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/abstract/167/10/1060
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava