English language
Savjeti i novosti o zdravljuŽeneVaginalni porođaj nakon carskog reza    
 
Žene Minimize

Vaginalni porođaj nakon carskog reza

Da bi procijenili uticaj starosne dobi majke na stope vaginalnog porođaja nakon carskog reza (VBAC), relevantnih komplikacija kod majke i odabir pacijenta za pokušaj VBAC-a, stručnjaci sa University of Pennsylvania Health System, Odjel za akušerstvo i ginekologiju u Filadelfiji izvršili su sekundarnu analizu retrospektivne kohortne studije žena koje su imale mogućnost VBAC-a u periodu između 1996. i 2000. godine u 17 lokalnih i univerzitetskih bolnica.

U studiju je bilo uključeno ukupno 25 005 pacijentica, od kojih je 13 706 (54.81%) odlučilo da pokuša sa vaginalnim porođajem nakon carskog reza.

Koristeći starosnu dob od 21 do 34 godine kao referentnu grupu, rezultati studije pokazuju da su žene stare od 15 do 20 godina imale za 27% veće šanse da će uspjeti sa pokušajem vaginalnog porođaja. Naspram toga, žene starije od 35 godina bile su na višem riziku od neuspješnog toka vaginalnog porođaja. Također, žene starije od 35 godina imale su za 39% veći rizik od komplikacija koje sa sobom nosi VBAC.

Izvor: Žurnal Pedijatrijska i perinatalna epidemiologija (Paediatric and Perinatal Epidemiology)

Tom 21, broj 2, str. 114 - mart 2007., http://www.blackwell-synergy.com/loi/PPE

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava