English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaŠkolska djeca - savjeti za izbor školskog ruksaka    
 
Djeca Minimize

Kako izabrati najbolju školsku torbu

Kako se primiče nova školska godina, stručnjaci aludiraju na roditelje i djecu koji planiraju šta sve trebaju kupiti, da uzmu u obzir težinu i kvalitet ruksaka.

Svake godine, u SAD-u otprilike 6000 djece iskuse povrede povezane sa školskim ruksakom, kaže Linda Rhodes, pri zdravstvenom centru MCGHealth Children's Medical Center u Augusti.

U cilju smanjivanja povreda uzrokovanih školskim ruksacima, Rhodes pruža roditeljima sljedeće savjete:

školarci
  • Odaberite lagan ruksak koji ne doprinosi previše postojećem teretu koji dijete već mora da nosi. Torba treba imati dvije široke, postavljene naramenice i postavljeni zadnji dio koji će pružiti udobnost i spriječiti da dijete bude ubodeno oštrim rubovima olovki, bojica, linijara i drugih predmeta koje treba da nosi.
  • Odaberite odgovarajuću veličinu ruksaka za vaše dijete. On ne bi trebao pokrivati više od tri-četvrtine dužine djetetovih leđa.
  • Pažljivo odaberite šta ćete staviti u ruksak. Maksimalna težina napunjenog ruksaka ne bi trebala prelaziti 15% tjelesne težine djeteta. Postavite najteže knjige uz leđa pošto je za njih potrebna najveća podrška tijela. Ako se dijete mora nagnuti naprijed da bi nosilo ruksak, onda je on pretežak.
  • Podučite dijete da ruksak nosi na pravilan način. Ruksak je potrebno nositi uz pomoć obje naramenice – nošenje ruksaka samo na jednom ramenu uzrokuje pretjerano opterećivanje samo jedne strane gornjeg dijela tijela. Naramenice trebaju biti dovoljno zategnute, ali ne smiju zatezati dijete. Ako ruksak ima kajš oko stomaka, dijete ga treba koristiti da bi lakše nosilo teret.
IZVOR: HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava