English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaŽitarice i riba za prevenciju astme kod djece    
 
Djeca Minimize

Cjelovite žitarice i riba mogu zaštititi od astme

Djeca koje jedu veće količine proizvoda od cjelovitih žitarica i ribe imaju manji rizik od dobijanja astme, objavljeno je u medicinskom žurnalu Thorax.

"Moguće je da je sve veći broj slučajeva astme u zapadnim društvima u vezi sa promjenama u prehrambenim navikama," napisao je dr. H. A. Smit sa kolegama, sa holanskog Državnog instituta za javno zdravstvo i okoliš.

Oni napominju da su studije o djeci pokazale da je astma rjeđa u slučajevima većeg unosa “voća, povrća, mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica i ribe”.

Istraživači su analizirali odnos između unosa ovih vrsta hrane i astme kod 598 holandske djece, starosne dobi od 8 do 13 godina, koja su se prijavila za Međunarodnu studiju o alergiji i astmi u djetinjstvu 2 (ISAAC-2).

Roditelji su popunili ankete o prehrani, koje su se, zatim, koristile za procjenjivanje unosa hranljivih materija kod djece. Hripanje i astma su, također, utvrđeni putem anketa, kao i medicinskih testiranja.

Nisu primjećene jasne veze između astme i hripanja i unosa citrusnog voća, povrća i mliječnih proizvoda, ali je primjećena veza sa unosom ribe i proizvoda od cjelovitih žitarica.

"Hripanje (pištanje prilikom disanja) primjećeno je kod 19.4% djece koja su unosila male količine ove dvije vrste hrane, u poređenju sa 4.2% djece koja su unosila veće količine," izvjestio je Smitov tim. "Kada je u pitanju astma odnos je bio 16.7% kod djece sa malim unosom i 2.8% kod djece sa većim unosom ove dvije vrste hrane."

Nakon prilagođavanja, unos cjelovitih žitarica i ribe povezan je sa smanjenjem rizika od dobijanja astme za 54 procenta (žitarice) i 66 procenata (riba), te sličnim smanjenjem za 45 procenata i 56 procenata kada je u pitanju hripanje (pištanje prilikom disanja).

Istraživači preporučuju dodatne studije koje bi pojasnile vezu između prehrane i astme, kao i mogući uticaj promjena u prehrambenim navikama.

Izvor: Thorax, decembar 2006. Reuters Health

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava