English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaAmalgamske plombe kod djece    
 
Djeca Minimize

Amalgamske plombe ne škode razvoju dječijeg mozga - studija

Srebrne plombe (amalgamske) koje sadrže živu koriste se za zatvaranje zuba već više od jednog stoljeća. S obzirom da je poznato da trovanje živom uzorkuje oštećenja na centralnom nervnom sistemu i bubrezima, neki stručnjaci izrazili su svoju zabrinutost zbog mogućih posljedica na zdravlje djce zbog izloženosti malim količinama žive u plombama.

 

U novoj studiji, naučnici iz Portugala i SAD-a pratili su 507 djece koji su dobili ili amalgamske plombe ili plombe u čijoj je osnovi smola između 8 i 12 godine života. Tokom perioda od sedam godina, ove dvije grupe nisu pokazale nikakve razlike u stopama neuroloških simptoma, poput tremora, slabljenja vida ili sluha, ili problema koordinacije.

Prema Američkom stomatološkom udruženju (American Dental Association), snažne i dugotrajne amalgamske plombe mogu biti najbolji izbor u nekim situacijama, poput zatvaranja molara – velikih zuba u zadnjem dijelu usne duplje koji podnose najveći teret žvakanja. S obzirom da naučni dokazi zasad ne pokazuju štetnost ovih plombi, Udruženje smatra da se ne treba zabraniti njihova upotreba.

Međutim, sa pojavljivanjem novih materijala, sve manje osoba dobija amalgamske plombe – tokom posljednjih godina, manje od jedne trećine postavljenih novih plombi u SAD-u bile su amalgamske.

 

Osim toga, potrebno je provesti dodatne studije da bi se utvrdilo da li, recimo, amalgamske plombe kod trudnica utiču na razvoj ploda.

 

IZVOR: Journal of the American Dental Association, februar 2008.

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava