English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaAstma i vlaga u kući    
 
Djeca Minimize

Vlažni domovi mogu uzrokovati astmu

Loši uslovi stanovanja već su dovedeni u vezu sa astmom, ali još uvijek nije razjašnjeno da li oni uzrokuju astmu ili samo potiču napade.

Finski naučnici su u Evropskom pneumološkom žurnalu (European Respiratory Journal) istakli da su dokazali da vlažni domovi i plijesan mogu uzrokovati astmu, nakon što su pregledali domove više od 300 djece. Međutim, britanski stručnjaci za astmu izrazili su skepticizam kada su u pitanju zaključci ove studije.

Astma je danas najčešće hronično oboljenje školske djece, a tokom posljednjih nekoliko godina u industrijaliziranim zemljama stope oboljevanja kontinuirano su u porastu.

Dr Juha Pekkanen, iz Državnog instituta za javno zdravstvo u Finskoj, tvrdi da je jedan od pet slučajeva dječije astme uzrokovan vlagom i plijesni u kući.

Sve u svemu, naučnici su poredili domove 121 astmatičnog djeteta sa domovima 241 neastmatičnog djeteta. Tim naučnika je bilježio sve, od puknutih cijevi, do kondenzacije, mrlja na zidovima i guljenja površinskog sloja zida.

Dr Pekkanen je rekao: "Vlaga u kući čini više od pogoršavanja postojeće astme – ona može doprinijeti pojavi perzistentnog oblika astme."

Izvor: BBC,  www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava