English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaBakterije iz štala za prevenciju alergija    
 
Djeca Minimize

Mikroorganizmi u štalama snažno djeluju na prevenciju alergija

Djeca koja odrastaju na selu pokazuju manje nivoe atopičke osjetljivosti, alergije na polen i astme u poređenju na djecu istih godina koja ne žive na selu među domaćim životinjama. Niz studija pružio je dobre dokaze da razlog toga leži u kontaktu sa štalama, domaćim životinjama i/ili konzumaciji proizvoda poput svježeg mlijeka u ranim godinama djetetovog života. Osim toga, pokazalo se da mikroorganizmi imaju značajan uticaj na (ne)razvoj alergija, pa se stoga postavlja pitanje koji mikroorganizmi prisutni u seoskim domaćinstvima, ili njihovi proizvodi, ili oboje mogu pokrenuti ili uticati na mehanizme koji štite od alergija.


Cilj studije stručnjaka iz Borstela, Marburga, Minhena i Bohtuma u Njemačkoj bio je da steknu dodatan uvid u potencijalna anti-alergena svojstva mikroba koji su izolirani sa seoskih gazdinstava.

Od niza bakterijskih vrsta koje su pronađene u štalama na gazdinstvima, dvije su odabrane, izolovane i okarakterizovane kao Acinetobacter lwoffii F78 i Lactococcus lactis G121. Izolirane vrste analizirane su po pitanju njihove aktivacije receptora za prepoznavanje uzoraka, sazrijevanja humanih dendritičnih ćelija izvedenih iz monocita, regulisanja upalnih citokina, ekspresije TH1-polarizirajućeg Notch ligand i njihovog uticaja na alergijski fenotip.

Studija je pokazala da su obje izolirane bakterije imale sposobnost da smanje alergijske reakcije kod miševa, da aktiviraju ćelije sisara in vitro i da pokrenu program TH1 polarizacije u dendritičkim ćelijama.

Rezultati ove studije snažno podržavaju hipotezu da sredina bogata mikrobiološkim strukturama, poput seoskih gazdinstava, može pružiti zaštitu protiv razvoja alergija. Klinički značaj studije leži u mogućnosti da se bakterije izolovane iz seoskih štala koriste za prevenciju alergija.

Izvor: The Journal of Allergy and Clinical Immunology, juni 2007.,  http://www.jacionline.org

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava