English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaDebljina majke utiče na rani pubertet kćerke    
 
Djeca Minimize

Debljina majki dovedena u vezu sa ranim pubertetom kod kćerki

Dosadašnje studije pokazale su postojanje veze između male porođajne težine, kao i gojaznosti u djetinjstvu sa ranim nastupanjem puberteta kod djevojčica (dobijanjem menstruacije). Nova studija dr. Sarah A. Keim, sa Nacionalnih instituta za zdravlje u Marylandu, SAD, i kolega, a koja je objavljena u medicinskom žurnalu Epidemiology, otkrila je da kćerke gojaznih majki tri puta češće ulaze u pubertet prije svog 12. rođendana.    

Studija je pokazala da se kćerke gojaznih majki ranije suočavaju sa pubertetom čak i kad one same nemaju prekomjernu tjelesnu težinu.

U poređenju s tim, naučnici nisu pronašli vezu između rane menstruacije kod djevojčica čije su majke imale normalnu tjelesnu težinu ili onu ispod normalne kada su zatrudnjele.

Keimina grupa intrevjuisala je 597 žena radi utvrđivanja nastupanja njihove prve menstruacije. Sveukupno, 121 žena prvu menstruaciju dobila je sa 11 godina ili manje, 158 žena sa 12 godina, 147 žena sa 13 godina i 171 žena sa 14 godina ili više.

Naučnici su, zatim, te informacije uporedili sa podacima o predtrudničkoj visini i težini njihovih majki koje su učestvovale u Kolaborativnom perinatalnom projektu između 1959. i 1966. godine.

Čini se da su rezultati studije pokazali da zdravstveno stanje žene može imati dalekosežne posljedice, ne samo kada je u pitanju njen život, već i život njenih potomaka.

Naučnici su pozvali na dodatna istraživanja koja bi precizno utvrdila mehanizam takvih uticaja.

IZVOR: Epidemiology, septembar 2009., http://journals.lww.com/epidem/pages/currenttoc.aspx

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava