English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaDebljina u djetinjstvu i rani pubertet    
 
Djeca Minimize

Debljina može uzrokovati rani pubertet

Djevojčice koje su u trećoj godini deblje nego što je normalno, na riziku su da uđu u pubertet već u devetoj godini života, pokazuje studija provedena u SAD-u.

Istraživanje objavljeno u medicinskom žurnalu Pedijatrija (Pediatrics), doprinosi sve većem broju dokaza koji govore da je debljina u djetinjstvu vodeći faktor za raniji pubertet kod djevojčica.

Studije, također, ukazuju na to da djevojčice koje ulaze u pubertet prije “normalne” starosne dobi od 10 godina i više, ranije počinju piti alkohol i upuštati se u seksualne odnose. Britanski stručnjaci tvrde da rani pubertet može biti itekako stresan za djevojčice.

One su, također, na većem riziku od oboljevanja od određenih vrsta raka, uključujući rak dojke.

Masnoće i hormoni

Od 354 djevojčice koje su dr. Joyce Lee i kolege sa Univerziteta zdravstvenog sistema u Mičiganu, SAD, pratili od treće do dvanaeste godine života, gotovo polovina (168) imala je znake puberteta – razvoj dojki – prije navršenog devetog rođendana.

Mnoge od ovih djevojaka imale su tokom cijelog djetinjstva visok “indeks tjelesne mase” (BMI), koji ljekari koriste da izmjere stepen debljine.

Studija Univerziteta u Mičiganu nadovezala se na istraživanje Univerziteta u Bristolu u 2000. godini koje je utvrdilo da jedna od šest djevojčica ulazi u pubertet prije 8 godine života - 18 mjeseci ranije nego što je bio slučaj sa njihovim majkama.

Jedna od teorija jeste da pubertet pokreće hormon leptin, koji proizvodi masno tkivo.

Dr. Lee je objasnio: "Prethodne studije otkrile su da djevojčice koje ranije ulaze u pubertet obično imaju veće indekse tjelesne mase, ali nije bilo jasno da li je pubertet doveo do povećanja mase ili je masa dovela do ranijeg ulaska u pubertet.

Naša studija dokazala je da je u pitanju drugi slučaj."

Naučnici na Karolinska institutu istražuju da li postoji mogućnost da životinje koje se tove proizvode više muških i ženskih spolnijh hormona koji, možda, iniciraju pubertet.

Helen Crocker, istraživač nutricionista na Univerzitetskom fakultetu u Londonu, rekla je: "Na našim klinikama vidimo djevojčice od sedam, osam i devet godina starosti koje dobijaju menstruaciju i prolaze kroz pubertet. A to za njih može biti itekako uznemirujuće.”

BBC – www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava