English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaDebljina utiče na samopercepciju kod djece    
 
Djeca Minimize

Tjelesna težina utiče na samopercepciju i kod male djece

Novo istraživanje pokazalo je da djeca koja imaju veću tjelesnu težinu već u obdaništu pokazuju simptome usamljenosti i anksioznosti u većoj mjeri u odnosu na svoje vršnjake normalne tjelesne težine.

A kada su u pitanju dječaci i djevojčice koji se suočavaju sa debljinom još od obdaništa pa sve do trećeg razreda osnovne škole, ovi osjećaji depresije, usamljenosti i anksioznosti pogoršavaju se s vremenom.

Studija dr. Sare Gable i kolega sa univerziteta University of Missouri u Kolumbiji uključivala je 8000 djece koja su bila podijeljena u tri grupe: djeca koja su bila debela od obdaništa i tokom prvog, drugog i trećeg razreda; djeca koja su se udebljala u trećem razredu; i djeca koja su uvijek imala normalnu tjelesnu težinu.


Dr. Gable i kolege analizirali su percepciju i mišljenje učitelja o datim učenicima u obdaništu i tokom prvog i trećeg razreda, te su zatražili od iste djece da popune upitnike sa pitanjima o vlastitom viđenju sebe.

Učitelji su ocijenili da djevojčice koje se nose sa debljinom još od obdaništa kao i one koje su se udebljale samo u trećem razredu imaju lošije interpersonalne vještine u odnosu na djevojčice sa normalnom tjelesnom težinom. Učitelji su, također, smatrali da deblje djevojčice iskazuju manji nivo samokontrole, te su se razlike u ponašanju i percepciji debljih djevojčice pogoršavale kako je vrijeme prolazilo.

Međutim, status tjelesne težine kod dječaka nije imao uticaj na način na koji su učitelji percipirali njihove društvene vještine ili vještine samokontrole. Čak što više, učitelji su smatrali da su deblji dječaci manje agresivni i skloni ispadima, što je bilo suprotno kada su u pitanju djevojčice – naime, deblje djevojčice pokazivale su više “eksternaliziranih” oblika ponašanja.

Djeca koja su u bilo kojem periodu tokom studije imala veću tjelesnu težinu od normalne također su sama sebe lošije ocijenila kada su pitanju vlastite međupersonalne vještine, hijerarhijska pozicija u društvu i odnosi sa vršnjacima, te su u više slučajeva prijavila negativna ponašanja poput povlačenja i depresije. 

Dr. Gable je izjavila da i roditelji i pedijatri trebaju obratiti pažnju na tjelesnu težinu djeteta, čak i prije nego što se dijete zvanično može proglasiti debelim. Međutim, ona je ujedno i priznala da postoje nejasnoće kada je u pitanju pružanje pomoći djeci da ostvare normalnu tjelesnu težinu, te je dodala da se zaposleni roditelji suočavaju sa ogromnim preprekama po pitanju osiguravanja da njihova djeca budu aktivna i da jedu zdravu hranu, što se još dodatno pogoršava aktuelnom ekonomskom krizom.

Roditelji jednostavno trebaju da čine koliko je u njihovoj moći, rekla je dr. Gable, od toga da djetetu nude svježe povrće, a ne povrće preliveno masnim sosom, ili da djeci ponude bojice i papir da crtaju, umjesto da gledaju TV. Jednostavno rečeno, i najmanja promjena u navikama porodice je dobrodošla.

IZVOR: Applied Developmental Science, juli 2009., http://www.tandf.co.uk/journals/titles/10888691.asp

Pogledajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava