English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaDječije auto-sjedalice    
 
Djeca Minimize

Auto-sjedalice sigurnije su od pojaseva

Za djecu od 2 do 3 godine koja se voze na zadnjim sjedištima putničkih vozila, auto-sjedalice pružaju veću zaštitu u poređenju na sigurnosne pojaseve, rezultati su novog istraživanja koje se zasnivalo na podacima iz sudara tokom sedmogodišnjeg perioda iz američke Uprave za sigurnost u saobraćaju.

Istraživači su zaključili, kao što je objavljeno u Arhivima dječije i adolescentne medicine, da su “propisi po kojim se djeca mlađa od 4 godine moraju voziti u sigurnosnim sjedalicama, zasnovani na činjenicama i da se trebaju nastaviti primjenjivati.”

2005. godine, grupa istraživača objavila je rad koji je sugerirao da sigurnosni pojasevi jednako štite djecu od 2 do 6 godine kao i auto-sjedalice, i da su, pritom, puno jeftiniji.   

Međutim, podaci o sudarima koje je analizirao dr. Eduard Zaloshnja sa kolegama sa Pacifičkog instituta za istraživanje i procjenu u Calvertonu, Maryland, ukazuju na to da djeca od 2 do 3 godine imaju 80% manje šanse da će biti ozlijeđena kada su u auto-sjedalicama u poređenju na sigurnosne pojaseve.

Dječije auto-sjedalice bile su sigurnije od pojaseva za dvogodišnju i trogodišnju djecu bez obzira na karakteristike vozila, sudara ili same žestine sudara.

Istraživači tvrde da su njihovi rezultati konzistentni sa rezultatima prethodnih studija koje pokazuju da su, u poređenju na pojaseve, dječije auto-sjedalice dovedene u vezu sa 78% manjim rizikom od ozbiljnih povreda za djecu od 1 do 4 godine, te za 28% manjim rizikom od smrti za djecu od 2 do 6 godine, i 75 % manjim rizikom do ozbiljnih povreda za djecu od 2 do 3 godine.

Ovi rezultati, zaključuju Zaloshnja i njegove kolege, "u velikoj mjeri pokopavaju” sumnje koje su se pojavile nakon izvještaja iz 2005. godine. “Mi vjerujemo da su (naši rezultati) razumno konačni; oni potvrđuju da, kao što su i njihovi dizajneri namjeravali, dječije auto-sjedalice djeci od 2 do 3 godine starosti pružaju bolju zaštitu od pojaseva”.  

IZVOR: Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, januar 2007.

http://archpedi.ama-assn.org/

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava