English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaDjeca koja peru ruke manje izostaju iz škole    
 
Djeca Minimize

Djeca koja peru ruke u školi manje izostaju zbog bolesti

Dobro poznavanje higijene ruku među učenicima smanjuje izostanke iz škole, tvrde naučnici.

Studija koju su sproveli uključivala je 324 učenika osnovne škole u Danskoj, uzrasta od 5 do 14 godina života. Djeca su podučena higijeni ruku u teoriji i praksi, te im je rečeno da dezinfikuju ruke koristeći etanol gel tri puta tokom svakog školskog dana.

Tokom tromjesečne studije, došlo je do 66% smanjenja učenika odsutnih iz škole četiri ili više dana i 20% povećanja broja djece koja nisu izostala niti jedan dan u poređenju na prethodnu školsku godinu.
 Dijete_pere_ruke

“Redovna edukacija o [pranju ruku] i [dezinfekciji ruku] predstavljala bi jednostavno, jeftino rješenje sa veoma značajnim efektom na smanjenje izostajanja djece iz škole zbog zaraznih bolesti,” navela je autorica studije Inge Nandrup-Bus, u izjavi za štampu ispred Udruženja profesionalaca za kontrolu zaraze i epidemiologiju.

IZVOR: HealthDay, avgust 2011., www.healthday.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava