English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaDjeca nasilna u školi često su nasilna i kod kuće    
 
Djeca Minimize

Nasilna djeca u školi i u kući

Italijanska studija koja je uključivala 195 djece uzrasta između 10 i 12 godina pokazala je da nasilnici u školi najčešće maltretiraju i svoju braću i sestre kod kuće.

Rezultati studije objavljeni su 30. novembra u žurnalu British Journal of Developmental Psychology.

“Otkrili smo da su djeca sa starijom braćom bila najčešće žrtve,” autor studije Ersilia Menesini navela je u izjavi za štampu ispred Britanskog psihološkog društva (British Psychological Society). 

 

“Također je značajno više dječaka nego djevojčica izjavilo da su maltretirali svoga brata/sestru – koji je najčešće bio mlađi. Najvjerovatnije je ovaj oblik maltretiranja uzrokovan željom da se održi pozicija dominacije.”

Međutim, kada su u pitanju djevojčice, “maltretiranje je u najvećoj mjeri povezano sa lošim kvalitetom odnosa između braće i sestara, a ne redom rađanja. Čak što više, visoki nivoi sukoba i mali nivoi suosjećajnosti su značajno dovedeni u vezu sa nasiljem među braćom/sestrama i njihovom viktimizacijom,” navela je Menesini.

Naučnici su također otkrili značajnu vezu između maltretiranja i viktimizacije kod kuće i u školi. Djeca koja maltretiraju svoju braću/sestre češće maltretiraju i drugu djecu u školi, dok su djeca koja su najčešće žrtve maltretiranja kod kuće, najčešće i žrtve maltretiranja u školi.

“Nije moguće sa sigurnošću reći koje ponašanje dolazi prvo, ali je vjerovatno da ako se djeca ponašaju na određen način u kući, naprimjer, maltretiraju brata/sestru, a roditelji to njihovo ponašanje ne ograniče, onda će takvo ponašanje prenijeti i u školu,” istakla je Menesini.

IZVOR: HealthDay, 4. decembar 2009., www.healthday.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava