English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaHlorisani zrak povećava rizik od astme    
 
Djeca Minimize

Rizik od astme veći je kod djece koja plivaju u zatvorenim bazenima

Nova evropska studija koja je objavljena u junskom izdanju žurnala Pedijatrija (Pediatrics) pokazala je da su djeca koja redovno plivaju ili borave u zatvorenim bazenima na većem riziku od oboljevanja od astme.

 

Belgijski naučnici rekli su da vjeruju da hlorisani zrak u zatvorenim bazenima dovodi do promjena u respiratornim putevima i stvara predispoziciju kod djece za razvoj astme i hroničnog bronhitisa.

 

Oni su također otkrili da je rizik veći za djecu koja su redovno izložena hlorisanom zraku kao i duhanskom dimu.

Međutim, hlorisanje vode u bazenima je nephodno radi spriječavanja širenja zaraznih bolesti.

Zbog toga je autor studije Alfred Bernard, direktor Državnog fonda za naučno istraživanje u Belgiji, rekao da roditelji i upravitelji bazena trebaju biti svjesni da se dezinfekcija hlorom može sigurno vršiti samo ako je nivo hlora u optimalnom rasponu koji omogućava minimiziranje infekcija ali ne povećava rizik od toksičnosti hlora. Hlor, također, ne može zamijeniti filtriranje vode i čišćenje bazena.

 

Stoga, Bernard savjetuje roditeljima koji vode djecu u zatvorene bazene da biraju bazene oko kojih se vodi velika briga. Bazene koji se loše vode karakterišu previsoki nivoi hlora koji se itekako osjeti u zraku i koji iritira kožu, oči ili gornji respiratorni trakt.

 

"Važno je uvidjeti da su se studije o uticajima hemijskih supstanci na malu djecu počele provoditi tek nedavno. Osim toga, druga mjera predostrožnosti bila bi da se ne dopušta predug boravak djece u vodi,” rekao je Bernard, te savjetuje da djeca u vodi u bazenima ne trebaju boraviti duže od 20 minuta i da ih roditelji trebaju podsjećati da ne piju vodu iz bazena.

Izvor: Pediatrics, http://pediatrics.aappublications.org

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava