English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaIgra van kuce je neophodna za djecu    
 
Djeca Minimize

Nedostatak igre izvan kuće škodi djeci

Zdravlje djece je narušeno jer ona imaju sve manje prilika da se igraju van kuće, upozorila je grupa stručnjaka iz Velike Britanije.

 

Za to su krivi previše obazrivi roditelji, kompjuterske igrice i testovi u školi, stoji u pismu koje je potpisalo gotovo 300 akademika, autora i direktora dobrotvornih organizacija.

 

Nedostatak “nestruktuirane, slabije nadzirane” igre ima loš uticaj na mentalno zdravlje djece, dodali su oni, te ugrožava dugoročni razvoj mladih ljudi.

Stručnjaci tvrde da je igra – pogotovo izvan kuće – od ključnog značaja za zdravlje djeteta. Povećanje saobraćaja, strahovi roditelja da će im dijete biti oteto i sistem obrazovanja u kojem prevladava “testiranje” doprinijeli su ovom trendu, insistiraju stručnjaci.

 

Oni su dodali da “pristupačnost sjedalačke, ponekad ‘zarazne’ zabave na ekranu i agresivno reklamiranje složenih, komercijaliziranih igračaka” također imaju udjela.

 

Stručnjaci su rekli: "'Prava igra' – društveno interaktivna, lična i blago nadzirana – uvijek je bila vitalni dio razvoja djeteta i njeno gubljenje moglo bi imati ozbiljne posljedice.

 

"Baš kao što je epidemija dječije gojaznosti zapanjila razvijeni svijet, previše “nekvalitetne igre” (baš kao i nekvalitetne “brze” hrane) može imati upozoravajuće implikacije po sljedeću generaciju."

 

Izvor: BBC NEWS, septembar 2007., http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/uk_news/6986544.stm

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava