English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaKakoPrepoznatiAlergicnoDijete    
 
Zdravlje djece Minimize

Kako prepoznati alergično dijete?

Dobar ljekar za alergije obično može prepoznati alergično ili potencijalno alergično dijete ili mladu osobu prije nego što obavi bilo kakve pretrage. Dr Adrian Morris objašnjava kako.

Izgled

Djeca sa alergijama često imaju nezdravo blijed ten koji se naziva “bijeli dermatografizam” i često su mala za svoj uzrast.

Određene karakteristike lica, navedene ispod, mogu ukazivati na to koliko je vaše dijete sklono alegijama.


Alergijski kolutovi oko očiju

Alergična djeca i odrasle osobe imaju tipično zatamnjenje oko očiju. Ova plavičasta obojenost kože uzrokovana je začepljenim venama i dojima se poput razmazane maskare.

Dennie-Morgan linije

Mala djeca sa nazalnim i plućnim alergijama imaju karakteristične Dennie-Morgan linije koje izgledaju poput nabora, a nastaju ispod donjih očnih kapaka.  

Sindrom dugog lica

Djeca sa astmom i nazalnim alergijama imaju tzv. sindrom dugog lica: visoko izdignuto nepce i gornji zubi koji su iskošeni prema naprijed, a koji se formiraju nakon godina konstantno začepljenog nazalnog puta (nosa).

Nazalna sluzokoža otiče od iritacije do te mjere da nazalni put postaje u potpunosti začepljen, te su takva djeca primorana da dišu na usta, što utiče na sam rast zuba.

Nazalni pozdrav

Snažni svrbež u nosu dovodi do “nazalnog pozdrava” – dijete obično tare nos dlanom ruke, i to prema gore. Ovo konstantno trljanje uzrokuje pojavu bore preko mosta nosa.

Facijalni tikovi

Djeca sa nazalnim alergijama često prave neobične grimase, jer ih nos konstantno svrbi. To može dovesti do nastajanja tikova ili trzaja lica koja djeca ne mogu kontrolirati. Osim toga, ona često šmrču, proizvodeći čudne zvukove.

Učitelji se obično žale da su takva djeca nemirna i da stalno budalešu, dok je stvarni uzrok njihovog ponašanja neliječena nazalna alergija.

keratosis-pilaris
Keratosis pilaris

Djeca sa alergijama, i mogućim ekcemom, imaju specifično grubu i suhu kožu na određenim dijelovima tijela, pogotovo na obrazima, nadlakticama i prsima. Ova suhoća kože naziva se kseroza i takva koža ima teksturu poput brusnog-pješčanog papira sa sitnim bubuljicama. Takva pojava na koži naziva se keratosis pilaris, i ona smanjuje odbrambenu barijeru kože kada su u pitanju različite iritirajuće supstance, kao i infekcije.

Atopijski ekcem

Atopijski ekcem može se razviti kao posljedica suhe kože, posebno na zglobovima laktova i koljena kod djece. Djeca sa ekcemom stalno su aktivna i češu se, što može dovesti do uspostavljanja pogrešne dijagnoze hiperaktivnosti, dok je u stvari svrbež kože ono što djeci stalno unosi nemir.

Konjuktivitis

Kod alergijskog konjuktivitisa, unutrašnji dijelovi očnih kapaka postaju oteknuti i poprimaju izgled kaldrme. Zbog kontinuiranog trljanja oka, djeca sa alergijskim konjuktivitisom obično odstrane vanjsku trećinu obrva.

Ljepljivo uho (glue ear)

Kod djece sa nazalnim alergijama može doći do pojave “ljepljivog uha”, tj. nakupljanja ljepljive sluzi iza bubnjića u srednjem uhu. Ovo stanje rezultira privremenim smanjenjem sluha, nelagodom i slabom koncentracijom.

Postnazalni drip

Kod alergične djece može biti stalno prisutan nazalni drip i, posljedično, česte upale grla zbog skupljanja alergijskog sekreta i njegovog curenja niz grlo. Teže nazalne alergije također mogu oslabiti osjetila za okus i miris kod djece.

IZVOR: BBC, septembar 2010., www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava