English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaOštećen sluh kod djece    
 
Djeca Minimize

Oštećenje sluha

Mislite li da vas dijete uporno ignorira kada mu se obraćate i zbog toga se stalno sukobljavate ne uspijevajući ostvariti uspješnu komunikaciju? Zastanite i uradite određene provjere – jer upravo je moguće da su problemi u komunikaciji uzrokovani oštećenjem sluha vašeg djeteta.

Stepen gubitka sluha može izrazito varirati među djecom i može imati različite uzroke. U Sjedinjenim Američkim Državama, 1 do 3 djece na 1000 rađaju se svake godine sa poteškoćama sa sluhom.


Većina djece također iskusi blagi, privremeni gubitak sluha kada dođe do nakupljanja tečnosti u srednjem uho zbog alergija ili prehlade.

Ponekad, kao uzrok upale uha, tečnost ostane u srednjem uhu, što može dovesti do slabljenja sluha i poteškoća u razvoju govora djeteta. Kod neke djece prisutno je trajno oštećenje sluha, a koje može biti blago (dijete ne čuje dovoljno dobro) ili potpuno (dijete uopšte ne čuje).

Koji su simptomi oštećenog sluha?

Znakovi i simptomi oštećenog sluha razlikuju se od djeteta do djeteta. Ako primjetite bilo koji od sljedećih simptoma, odvedite dijete ljekaru:

 • dijete ne okreće glavu prema izvoru zvuka od rođenja do 3 ili 4 mjeseca života
 • ne izgovara niti jednu riječ, poput “mama”, “baba”/”tata”, “nana”, itd., do prve godine života
 • okreće glavu samo kada vas vidi ali ne i kada dijete samo zovnete imenom: ovakvo ponašanje se često pogrešno smatra ignoriranjem ili ne obraćanjem pažnje, međutim, ono može biti rezultat djelomičnog ili potpunog gubitka sluha
 • dijete čuje samo određene vrste zvuka
 •  
  Šta uzrokuje gubitak sluha? Može li se spriječiti?

  Do oštećenja sluha može doći u bilo kojem periodu života – od kada je dijete u utrobi majke pa do zrele dobi. Bebe koje su rođene prijevremeno, koje su imale nisku porođajnu težinu ili su bile izložene infekcijama u materici mogu imati oštećen sluh, ali to se može desiti i donešenim bebama normalne porođajne težine. Genetski faktori igraju ulogu u 50% slučajeva oštećenog sluha – neke od ovih beba mogu imate rođake koji su gluhi. Osim toga, bolesti, povrede, određeni lijekovi i glasni zvuci mogu doprinijeti oštećenju sluha kod djece i odraslih.

  Određene uzroke gubitka sluha moguće je spriječiti. Naprimjer, vakcine mogu koristiti za sprječavanje određenih infekcija, poput ospica ili meningitisa (infekcije tečnosti oko mozga i kičmene moždine), koje mogu dovesti do oštećenja sluha. Drugi uzrok koji se može spriječiti jeste jedan vid oštećenja mozga koji se naziva kernikterus, a do kojeg može dovesti teški oblik žutice. U tom slučaju se za prevenciju koristi specijalno svjetlo (fototerapija) radi liječenja žutice kod beba prije nego što budu otpuštene kući iz bolnice.

  Šta trebam uraditi ako mislim da moje dijete ima oštećen sluh?

  Porazgovarajte sa vašim ljekarom ili medicinskom sestrom i zatražite da se djetetu testira sluh. Specijalisti ORL-a (ljekar za uho, grlo, nos) vrše precizno testiranje sluha kod djece koja sarađuju, međutim, postoje i testovi za mjerenje sluha kod beba i male djece koja nisu sposobna sarađivati sa ljekarom.  

  Oštećen sluh može negativno utjecati na sposobnosti djeteta kada je u pitanju razvoj govornih, jezičkih i društvenih vještina. Što ranije dijete koje je gluho ili ima oštećen sluh dobije pomoć, to je veća vjerovatnoća da će se njegove/njene govorne, jezičke i društvene vještine razviti u potpunosti.

  IZVOR: Centers for Disease Control and Prevention,
  mart 2011., http://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/pdf/parents_pdfs/HearingLossFactSheet.pdf
    
   
   

  Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
  Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

   
  Prijava