English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaPorast korištenja lijekova protiv hiperaktivnosti    
 
Djeca Minimize

Drastičan porast korištenja lijekova protiv hiperaktivnosti

U periodu između 1993. i 2003. godine, propisivanje lijekova protiv ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pažnje), poput Ritalina, gotovo se utrostručilo.

Tokom istraživanja analizirano je korištenje psihostimulativnih lijekova za liječenje ovog poremećaja kod djece i omladine od 5 do 19 godina starosti u zemljama širom svijeta.

U SAD-u, Kanadi i Australiji zabilježeno je veće od očekivanog korištenje ovih lijekova, dok se u drugim zemljama poput Francuske, Švedske, Koreje i Japana također zapazio porast.

Simptomi ADHD poremećaja uključuju nedostatak pažnje, hiperaktivnost i impulsivnost.

Vođa studije, profesor Richard Scheffler, sa Univerziteta u Kaliforniji, rekao je: "ADHD poremećaj može postati vodeći poremećaj kod djece za koji se propisuju lijekovi na svijetu.”

On je dodao da jedno u 25 djece i tinejdžera u SAD-u uzima lijekove zbog ADHD poremećaja, ali rezultati ovog istraživanja dovode u pitanje pretpostavku da je ovaj poremećaj fenomen samo SAD-a.

Dr.Greg Richardson, savjetnik za dječiju i adolescentsku psihijatriju u Yorku, rekao je da ADHD obuhvata širok spektrum poremećaja.

"Ako imate poteškoće prilikom zadržavanja pažnje i malo ste impulsivni, ali ipak možete zadržati svoj posao, onda vam vjerovatno neće biti dijagnosticiran ovaj poremećaj.

"Pitanje je gdje je u ovom spektrumu ponašanja opravdano propisati lijekove.”

On je dodao da se u Velikoj Britaniji neurorazvojne razlike radije smatraju dijelom spektruma normalnog ljudskog ponašanja, što nije slučaj u SAD-u.

"Potrebno je naći ravnotežu između toga da li propisani lijekovi olakašavaju djetetov život, ili lijekove propisujete da bi olakšali život odraslih osoba koje žive sa takvim djetetom."

Izvor: BBC, www.bbc.co.uk

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava