English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaPotres mozga kod djece    
 
Djeca Minimize

Potres mozga - smjernice

Nova studija u SAD-u pokazala je da se broj posjeta hitnoj pomoći zbog potresa mozga kod djece udvostručio tokom prethodnih deset godina.

Povodom toga, Američka akademija za pedijatriju (American Academy of Pediatrics) objavila je nove smjernice o tome kako se postaviti prema potresu mozga uzrokovanom sportskim aktivnostima, pružajući savjete i roditeljima i ljekarima.

“Potres mozga je povreda mozga koja nije tipična strukturalna povreda, već radije funkcionalna,” objasnio je dr. Mark Halstead, profesor pedijatrije i ortopedije pri medicinskom fakultetu Washington University School of Medicine u St. Louisu.


djeca-fudbal
Ozan Uzel

Roditelji trebaju znati da se “nijedan sportista ne treba vratiti u igru istog dana kojeg je pretrpio potres mozga. Savjetujemo da sportiste koji su zadobili potres mozga pregleda ljekar prije povratka u igru,” rekao je Halstead.

Ne postoje lijekovi niti drugi dokazan tretman za liječenje potresa mozga osim mirovanja, dodao je on. A to podrazumijeva odmaranje i tijela i mozga.

Čak i domaća zadaća, televizija i video igrice mogu pogoršati simptome nakon potresa mozga, te se mladim sportistima savjetuje izostajanje iz škole u trajanju od nekoliko dana. Dijete također ne treba učestvovati u bilo kakvim fizičkim aktivnostima, sve dok se simptomi potresa mozga ne prestanu javljati i tokom mirovanja i tokom vježbanja, stoji u smjernicama AAP-a.

Simptomi potresa mozga obično nestaju nakon 7 do 10 dana, međutim, roditelji trebaju zatražiti pomoć ljekara ako se simptomi pogoršaju.

“Zabrinjavajući simptomi su kontinuirano pojačavanje intenziteta glavobolje, nemogućnost djeteta da pomiče ruku ili nogu, općenito pogoršavanje simptoma, kontinuirano povraćanje,” istakao je Halstead. “U slučajevima prethodno navedenih simptoma, potrebno je dijete čim prije odvesti ljekaru.” Drugi simptomi uključuju nesvjesticu, smetenost i gubitak svijesti.

Navedene smjernice također preporučuju da se razmotri potpuno povlačenje iz kontaktnog sporta za sportistu koji je imao višestruke potrese mozga ili čiji su simptomi potresa mozga trajali duže od tri mjeseca. 

Koji sportovi u kojima djeca najčešće učestvuju su najriskantniji kada je u pitanju potres mozga? Od organizovanih timskih sportova potres mozga najčešći je u američkom fudbalu, košarci, fudbalu i hokeju na ledu; od pojedinačnih sportova potres mozga najčešći je tokom vožnje bicikla, igre na igralištima i skijanja. U cilju smanjivanja broja povreda, AAP savjetuje preventivne mjere poput korištenja zaštitne opreme i oblaganja golova za hokej i fudbal.

IZVOR: Pediatrics (septembar 2010.), HealthDay, avgust 2010., www.healthday.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava