English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaPrevencija zlostavljanja djece1    
 
Djeca Minimize

Zaštita djece od zlostavljanja - 2. stranica

Bezbjednost u susretu sa nepoznatim osobama

Djeca treba da znaju da su nepoznate osobe samo ljudi koje oni ne poznaju i da će se s njima susretati svakog dana u svom životu. Nema razloga da se plaše, ali postoje pravila bezbjednosti kojih se trebaju pridržavati u susretu sa svim nepoznatim osobama kad nisu s nekom odraslom osobom koja se o njima brine (naprimjer, igra u dvorištu ispred kuće ili u parku). Koncept i pravila bezbijednosti u susretu sa nepoznatim osobama su jednostavni i razumljivi i mogu se naučiti bez prepadanja pričama strave i užasa. Mogu se koristiti i za djecu koja imaju samo tri godine i prilagoditi onako kako djeca rastu.

Pravila kojih se trebaju pridržavati djeca kada su sama ili sa prijateljima, a susretnu se sa nepoznatom osobom su:

  • Drži se na odstojanju. Ako ti se ta osoba približi, odmakni se, da bi ostao na sigurnoj udaljenosti.
  • Ne razgovaraj sa tom osobom, čak ni ako ti treba pomoć. Nemoj joj postavljati pitanja niti započinjati razgovor. Čak i ako ta osoba zna tvoje ime, to ne znači da te poznaje.
  • Nemoj nikad ništa uzimati od te osobe, čak i ako se radi o nekom predmetu koji ti pripada ili pripada tvojim roditeljima.
  • Nemoj nikada razgovarati sa tom osobom, čak i ako ti ona kaže da je nešto vrlo važno. Provjeri prvo s nekim koga dobro poznaješ.
  • Ako osjećaš da nešto nije u redu, da se osjećaš loše ili te je strah, odmakni se još nekoliko koraka, okreni se i pobjegni trčeći. Nastoj da privučeš pažnju drugih i zovi «Upomoć». Imaj na umu da niko neće znati da imaš neki problem ako ne privučeš pažnju i ne zatražiš pomoć.

Kod svih metoda prevencije, teorija nema nikakvu vrijednost ako dijete ne simulira scenario o kojem se radi. Istraživanja su pokazala da pravila ponašanja moraju postati druga priroda ponašanja da bi postala efikasna zaštita. To znači da treba uvježbavati reflekse putem simulacije situacija iz svakodnevnice. To može predstavljati teškoću za roditelje. Zbog toga je važno da i škola učestvuje u ovom edukativnom procesu.

Bezbjednost kad je dijete samo

Biće situacija kad će vaše dijete biti samo. Biće, dakle, prepušteno samo sebi, kao i kad ste pod tušem i kad neko zazvoni na vrata ili kad ste u bašti, a zazvoni telefon. Važno je da se s djecom razgovara o strahu koji mogu osjetiti kada su sami. Postoje upute koje treba primjenjivati u nekoj nepredviđenoj situaciji.

Kako odgovoriti na telefon

  • "Molim"( «Halo») je dovoljno. Djeca ne treba da govore svoje ime niti da odgovaraju na pitanja, osim ako je sagovornik neko od porodice ili blizak prijatelj.
  • Ako je dijete samo u kući, ono treba da odgovori sa «Moja mama je zauzeta» ili « Moj tata se odmara. Mogu li mu prenijeti poruku?».
  • Ako osoba koja je na telefonu insistira i ne želi da ostavi poruku, neće biti nepristojno ako dijete spusti slušalicu. Dijete ne smije ni u kom slučaju reći da je samo.
  • Ako dijete ne može da primi poruku, treba reći toj osobi da nazove kasnije.

Kad neko zvoni na vrata

Vrata moraju biti zaključana kad je dijete samo u kući. Ono treba da ode do vrata ako neko zvoni ili kuca i pita «Ko je?». Ne smije, međutim, nikada otvarati osim ako se radi o nekom iz porodice ili nekom bliskom prijatelju njegovih roditelja ili ako su mu to roditelji dozvolili.

Dogovorite se sa svojim djetetom o tome šta tačno treba odgovoriti ako neko dođe da isporuči neki paket, « Ostavite paket na stepenicama », ili ako treba potpis, « Dođite kasnije » ili «Idite kod komšija».

Hitni slučajevi

Djeca moraju znati kako se trebaju ponašati u situacijama hitnih slučajeva (nazvati Hitnu pomoć, Policiju, Dom zdravlja, kola Hitne pomoći itd.).

Budite spremni

Sljedeća lista treba da posluži kao osnova za razgovor u porodici:

Moje ime
Ime moje majke/ mog oca
Moja adresa / Moj broj telefona
Broj telefona moje majke na poslu/ mog oca na poslu
Brojevi telefona policije / vatrogasaca / Hitne pomoći / komšija itd.
Ako telefon zazvoni,  trebam da …
Ako neko zvoni/kuca na vrata, trebam da…
Smijem otvoriti vrata sljedećim osobama…
Ako je nešto hitno, moram da…
Ako me je strah, trebam da …
Ako mi je dosadno, trebam da …
Moje obaveze su …
Itd.

Prethodna: Uvod                                                                   Sljedeća: Kako pomoći

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava