English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaProizvodi za čišćenje i disajni problemi kod djece    
 
Djeca Minimize

Proizvodi za čišćenje dovedeni u vezu sa problemima disajnih puteva kod djece

Rezultati studije objavljeni u Evropskom žurnalu za respiraciju (European Respiratory Journal) pokazali su da su djeca izložena sredstvima za čišćenje i drugim hemikalijama u kući prije i nakon rođenja na većem riziku od disajnih problema.

 

Što majke češće koriste proizvode poput sredstava za izbjeljivanje, dezinfekciju, čišćenje stakla i uništavanje insekata, to je veći rizik kod djece za razvijanje disajnih problema do 7 godine života.

Naučnici su pokušali istražiti različite varijable koje utiču na rizik od disajnih problema kod djece – poput majčinog pušenja ili posjedovanja kućnih ljubimaca. Zasad je moguće samo potvrditi da postoji veza između česte upotrebe ovih proizvoda, te se savjetuje njihovo razumno korištenje.

Rezultati se zasnivaju na posmatranju 7162 britanske djece koja su praćena od rođenja. Nije jasno, međutim, koji proizvodi u domaćinstvu su krivci. Dok se bolje ne razumije uticaj ovih proizvoda, nije moguće ni preporučiti “prirodna” sredstva za čišćenje poput soka limuna ili sirćeta, jer ne postoje dodatna istraživanja o tome šta je bolje ili gore za dječije respiratorno zdravlje.

 

IZVOR: European Respiratory Journal, mart 2008.

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava