English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaPromjene u spavanju prethode pubertetu    
 
Djeca Minimize

Promjene u spavanju prethode tjelesnim promjenama pri ulasku u pubertet

Nova studija pokazala je da se promjene u navikama spavanja javljaju prije tjelesnih promjena, i da one mogu biti prvi znak da dijete ulazi u pubertet.

Poznato je da je pubertet vrijeme ne samo tjelesnih promjena, već i promjena u mozgu, ponašanju, kontroliranju emocija i navikama spavanja. Ranije se smatralo da se fizički razvoj javlja ranije ili istovremeno kada i promjene u navikama spavanja.

Međutim, to je opovrgla studija koju je predvodio dr. Avi Sadeh, sa univerziteta u Tel Avivu, Izrael, a koja je uključivala 94 djece između 9 i 11 godina, čije su navike spavanja praćene uz pomoć uređaja koji se postavlja na zglob ruke.

Rezultati studije “za roditelje znače da ako njihovo dijete počne pokazivati značajne promjene u navikama spavanja u ovim godinama, onda će se najvjerovatnije uskoro javiti i druge pubertetske promjene.”

Naučnici su primijetili da su djeca prije ulaska u pubertet počela kasnije odlaziti na počinak – u prosjeku 50 minuta kasnije – i spavati manje – u prosjeku 37 minuta – tokom noći. Neka djeca počela su se i češće buditi tokom noći.

Prema Sadehu, promjene u navikama spavanja poput onih primijećenih u studiji mogu utjecati na ponašanje djece i njihovu sposobnost funkcioniranja tokom dana.

“Prema tome, roditelji trebaju biti svjesni rizika, te trebaju u određenoj mjeri nadzirati djecu da bi spriječili razvoj haotičnih navika spavanja koje mogu samo povećati probleme,” dodao je Sadeh.

Stručnjaci u principu savjetuju da adolescenti spavaju devet sati svake noći. Da bi to postigli, stručnjaci Američke akademije za medicinu spavanja savjetuju da djeca održe konzistentnu rutinu odlaska u krevet, da izbjegavaju dugo spavanje vikendima, te da ne čitaju, gledaju TV ili pričaju na telefon dok su u krevetu.

IZVOR: Sleep, 1. decembar 2009., www.journalsleep.org 

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava