English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaSavjet-pazite na djecu u blizini vode    
 
Djeca Minimize

Pazite na djecu u blizini vode!

Bazeni nude olakšanje tokom ljetnih vrućina, međutim, roditelji trebaju poduzeti određene mjere da bi spriječili strašne nesreće poput utapanja djeteta, savjetuju stručnjaci.

“Suprotno popularnim prikazima u filmovima gdje osoba koja se davi maše rukama i doziva upomoć, djeca naprosto potonu i udave se,” naglašava Joseph Torg, pomoćni profesor ortopedije i sportske medicine pri univerzitetu Temple University u Filadelfiji.

“Do utapanja dolazi brzo, tiho i neprimjetno. Nakon što potonu, djeca postaju dezorijentisana i nesvjesna promjene okruženja iz zraka u vodu,” pojašanjava Torg u izjavi za štampu ispred Temple univerziteta.

Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama oko 500 djece, uzrasta od 5 godina i mlađe, utopi se u nesrećama na bazenima.

Torg nudi sljedeće savjete kao vid mjera predostrožnosti:

  • Ne odvajajte pogled od djeteta, posebno na bazenima gdje vladaju velike gužve
  • Naučite djecu da plivaju najkasnije do 5 godine života
  • Osigurajte bazene pomoću ograda, kapija, i/ili prekrivača za bazene
  • Neplivači trebaju imati pristup samo plitkim bazenima ili trebaju nositi certificiran prsluk na napuhavanje

Osobe svih uzrasta i nivoa iskustva trebaju nositi pojaseve na napuhavanje (pojaseve za spasavanje) kada plivaju u potocima i rijekama. Plivanje u okeanima treba biti ograničeno na plaže sa spasiocima, napominje Torg.

“Kada su u pitanju bazeni, džakuziji, jezera, potoci i rijeke, poslovica „Bolje spriječiti nego liječiti” ne može se dovoljno naglasiti, jer kada je u pitanju utapanje, za njega nema lijeka,” rekao je on.

IZVOR: HealthDay, juli 2010., www.healthday.com

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava