English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaSeoske životinje i bolesti crijeva    
 
Djeca Minimize

Kontakt sa seoskim životinjama u ranom djetinjstvu i dječja upalna bolest crijeva (IBD)

Cilj ove studije stručnjaka sa Univerzitetske dječje bolnice u Minhenu, Njemačka, bio je da istraži vezu između kontakta sa seoskim domaćim životinjama u djetinjstvu i razvoja juvenilne Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa (dvije autoimune bolesti).

Njemački stručnjaci su putem anketa ispitali više od 2200 djece od 6 do 18 godina starosti. Više od 300 njih imalo je ulcerozni kolitis, 444 Kronovu bolest, a gotovo 1500 nije bolovalo ni od jedne od ove dvije bolesti, te su služili kao kontrolna grupa.

Redovni kontakti sa seoskim domaćim životinjama tokom prve godine života dovedeni su u vezu sa manjim rizikom od oboljevanja od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Osim toga, primjećena je značajna veza između alergijskog rinitisa i Kronove bolesti, ali ista veza nije primjećena kada je u pitanju ulcerozni kolitis.

Rani kontakt posebice sa stokom smanjivao je rizik od Kronove bolesti za 60% i kolitisa za 70%. Pokazalo se da kontakt sa stokom pruža jaču zaštitu od kontakta sa kućnim ljubimcima.

Rezultati ove studije doprinose već postojećim dokazima koji služe kao potpora “hipotezi higijene”, a koja tvrdi da djeca koja žive u čistom okruženju u kojem su manje izložena mikrobima imaju veći rizik da će oboljeti od alergija. Međutim, stručnjaci napominju da su potrebne dodatne detaljnije studije koje će utvrditi koji to elementi u seoskom okruženju sa domaćim životinjama imaju ovaj zaštitni efekat na organizam djeteta.

Izvor: Pediatrics, avgust 2007., http://pediatrics.aappublications.org

Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava