English language
Savjeti i novosti o zdravljuDjecaZaposlene majke i debela djeca    
 
Djeca Minimize

Dugo radno vrijeme majki i rizik od gojaznosti kod djece

Tokom studije, naučnici sa Instituta za zdravlje djece u Londonu (Institute of Child Health) pratili su 13 000 djece do njihove treće godine. Rezultati studije, izjavili su stručnjaci, trebaju služiti kao upozorenje srednjoj klasi stanovništva, za koju se dosad smatralo da nema veliki problem sa debljinom. 

 

Otprilike 23% djece u studiji postalo je debelo ili gojazno sa trećom godinom života. Međutim, naučnici su našli vezu između rizika od gojaznosti i količine zarađenog novca.

 

Domaćinstva koja su zarađivala £22 000 do £33 000 (funti) imala su 10% veći rizik da će njihovi članovi biti debeli u odnosu na domaćinstva koja su zarađivala ispod £11 000 godišnje.

 Domaćinstva sa prihodima iznad £33 000 godišnje imala su za 15% veći rizik da će njihovi članovi biti debeli.  

 

Međutim, naučnici su također primjetili da je u grupi zaposlenih majki – ukupno njih 7 500 – rizik bio veći za 13% odnosno 19%. Naučnici su zaključili da dugo radno vrijeme majki, radije nego nedostatak novca, može biti prepreka pristupu male djece zdravoj hrani i fizičkoj aktivnosti.

 

"Naprimjer, dugo radno vrijeme roditelja može dovesti da većeg unosa grickalica, brze hrane i/ili dužeg gledanja televizije kod djece."

 

Oni su izjavili da zaposlene majke rjeđe doje svoju djecu tokom preporučenog perioda, te da porodice koje više zarađuju mogu češće priuštiti kupovinu brze hrane ili naručivanje hrane iz restorana, što doprinosi većem riziku od debljanja.

 

Izvor: BBC, juli 2007., www.bbc.co.uk


Pogledajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava