English language
Savjeti i novosti o zdravljuMentalno zdravljeLiječenje depresije stimulacijom nerva trigeminusa    
 
Mentalno zdravlje Minimize

Simptomi depresije značajno umanjeni probnom terapijom stimulacije nerva trigeminusa

Teška depresija je često stanje mozga koje djeluje onesposobljavajuće na čovjeka. Osim samog depresivnog osjećaja, karakteriše ga i negativan uticaj na kvalitet sna, nivoe energije, proces donošenja odluka, memoriju, kao i pojava misli o smrti i samoubistvu.

Iako antidepresivi pomažu mnogim oboljelim da nastave sa uobičajenim životom, samo 30% pacijenata se izliječi uz pomoć prvog propisanog lijeka, te ljekari najčešće nastavljaju propisivati različite lijekovi koji, međutim, sa sobom nose značajne nus pojave, uključujući gojaznost, seksualnu disfunkciju, umor, pospanost i mučninu.

A sada, novu nadu pruža jedinstvena nova terapije tokom koje se vrši električna stimulacija velikog nerva koji izlazi iz mozga.

U nedavno sprovedenoj kliničkoj studiji na UCLA (Univerzitet Kalifornije Los Anđeles), stimulacija nerva trigeminusa dovela je u prosjeku do smanjenje intenziteta simptoma od 70% tokom osmosedmičnog probnog perioda, a do remisije oboljenja došlo je kod čak 80% pacijenata, što je veoma značajan procenat za ovu pilot studiju.

TNS nije novi projekat u univerzitetu UCLA u SAD-u. Prvi put ovu terapiju upotrijebio je dr. Christopher M. DeGiorgio, profesor neurologije na UCLA, za liječenje epilepsije kod pacijenata kojima ne pomažu lijekovi. Rezultati pozitivne studije izvodljivosti kod 12 epileptičara objavljeni su prošle godine u časopisu Neurologija (Neurology).

Stimulator koji je korišten u studiji o depresiji veličine je velikog mobilnog telefona. Dvije žice koje izlaze iz stimulatora provlače se ispod odjeće, a povezane su sa elektrodama koje se pričvršćuju ljepljivom trakom za čelo. Elektrode prenose električnu struju do nerva. Svi pacijenti u studiji koristili su uređaj otprilike osam sati svake noći tokom spavanja. U poređenju na antidepresive, nisu prijavljene nikakve značajnije nus pojave.

DeGiorgio ističe da ono što je zadivljujuće kod TNS pristupa jeste to da je moguće slati signale ključnim strukturama duboko u mozgu bez potrebe da se probija lobanja.

Vodeći istražitelj ove studije, dr. Ian A. Cook, profesor psihijatrije na Semel institutu za neuronauku i ljudsko ponašanje na UCLA univerzitetu, pretpostavlja da električna stimulacija nerva trigeminusa dovodi do kaskade dešavanja u postojećoj nauronalnoj infrastrukturi.


Da bi se omogućilo da istraživanja u laboratorijama u konačnici koriste pacijentima, odobrena je globalna licenca za proizvodnju uređaju za nervnu stimulaciju firmi NeuroSigma. Naučnici DeGiorgio i Cook su među izumiteljima na UCLA univerzitetu, te su neplaćeni savjetnici NeuroSigmi.

IZVOR: Medical News Today, septembar 2010., http://www.medicalnewstoday.com/articles/200050.php

Pročitajte još:

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava