English language
Savjeti i novosti o zdravljuMentalno zdravljePrerađena hrana i depresija    
 
Mentalno zdravlje Minimize

Istraživanje: prerađena hrana povezana sa depresijom

Ishrana bogata prerađenom i masnom hranom povećava rizik od obolijevanja od depresije, pokazalo je britansko istraživanje.

Naučnici sa univerziteta University College London također su otkrili da prehrana koja uključuju mnogo svježeg povrća, voća i ribe može pomoći spriječavanju pojave depresije.

Naučnici su poredili učesnike studije – državne službenike – koji su se u velikoj mjeri hranili  “cjelovitom” hranom, sa drugom grupom koja je jela većinom prženu hranu, prerađena mesa, visokomasne mliječne proizvode i zašećerene deserte.

hrenovke-viršle

Uzimajući u obzir i druge indikatore zdravog života poput nepušenja i fizičke vježbe, osobe koje su jele cjelovitu hranu imale su za 26% manji rizik od depresije u odnosu na osobe koje su većinom jele prerađenu hranu.

Osobe čija se ishrana većinom sastojala od prerađene hrane imale su 58% veći rizik za obolijevanje od depresije.

Naučnici smatraju da postoji nekoliko mogućih objašnjenja za rezultate ovog istraživanja, koji su objavljeni u žurnalu British Journal of Psychiatry.

Kao prvo, visoki nivoi antioksidansa u voću i povrću mogu imati zaštitni učinak, što je u skladu sa prethodnim studijama koje su pokazale da su viši nivoi antioksidansa povezani sa manjim rizikom od depresije.

Kao drugo, ishrana bogata ribom može štititi od depresije jer sadrži visoke nivoe polinezasićenih masnih kiselina koje stimuliraju moždanu aktivnost.

Naučnici također smatraju da postoji mogućnost da “cjelovita hrana” štiti od depresije zbog kombiniranog učinka konzumiranja hranljivih materija iz mnoštva različitih vrsta hrane, radije nego samo učinka jedne hranljive materije.

Naučnici su zaključili sljedeće: “Naše istraživanje pokazuje da bi politika zdrave ishrane generirala dodatnu korist za zdravlje i dobrostanje ljudi, te da se poboljšavanje ishrane pacijenta treba razmotriti kao potencijalna meta za spriječavanje depresivnih poremećaja.”

IZVOR: AFP, novembar 2009., www.afp.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava