English language
Savjeti i novosti o zdravljuMentalno zdravljeSjećanja mogu biti nepouzdana    
 
Mentalno zdravlje Minimize

Sjećanja mogu biti nepouzdana i njima se može manipulisati

Najnovija studija pokazala je da mnogi Amerikanci smatraju da su sjećanja moćnija, pouzdanija i objektivnija nego što ona to zaista jesu.

Telefonska anketa 1500 osoba pokazala je da gotovo dvije-trećine ispitanika vjeruju da je ljudsko pamćenje poput video kamere koja bilježi detaljne informacije radi kasnijeg pregledavanja. Gotovo polovina učesnika smatrali su, jednom kada se iskustva pohrane u sjećanje, da se te uspomene ne mijenjaju, a gotovo 40% izjavilo je da bi svjedočenje jednog pouzdanog svjedoka trebalo biti dovoljno da se osoba osudi za počinjeni zločin.
 razmisljanje

Međutim, naučnici tvrde da ova i druga vjerovanja o pamćenju nemaju podršku u istraživanjima koja pokazuju da sjećanja mogu biti nepouzdana, te da se njima može i manipulisati. Naprimjer, čak i svjedoci koji su sigurni u vezi sa onim što su vidjeli su, u stvari, u krivu u 30% slučajeva.

“Nepouzdanost sjećanja je dobro potkrijepljena u naučnoj literaturi, međutim, pogrešna vjerovanja o procesu pamćenja još uvijek su prisutna,” rekao je koautor studije Christopher Chabris, profesor psihologije na fakultetu Union College u Schenectady, N.Y. “Razmjer ovog pogrešnog vjerovanja može objasniti zašto mnoge osobe kada gledaju političara koji se pojedinosti sjeća na pogrešan način, automatrski vjeruju da taj politačar namjerno laže.”

Ovo otkriće može imati značajne implikacije za mnoga polja, uključujući i krivične postupke.

“Naša sjećanja mogu se izmijeniti čak i kada mi toga nismo svjesni,” istakao je koautor studije, Daniel Simons, profesor psihologije na univerzitetu University of Illinois. “To znači da ako se optuženi ne može nečega sjetiti, porota može posumnjati da ta osoba laže. Osim toga, pogrešno sjećanje određenog detalja može umanjiti kredibilitet te osobe kada je u pitanju ostatak svjedočenja, dok je, u stvarnosti, to samo odraz normalne nepouzdanosti pamćenja.”

Studija je objavljena u časopisu PLoS One.

IZVOR: University of Illinois at Urbana-Champaign i HealthDay, avgust 2011., www.healthday.com

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava