English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiIspijanje alkohola među tinejdžerima u Britaniji    
 
Mladi Minimize

Analiza konzumiranja alkohola kod školaraca u Velikoj Britaniji i njene implikacije

Dok se zdravstveni i društveni problemi među omladinom povezani sa konzumiranjem alkohola širom svijeta povećavaju, konzumacija i njene negativne posljedice posebno su izražene među omladinom u Velikoj Britaniji.

Obrasci ispijanja alkohola kod omladine, uključujući pijanke, često pijenje i pijenje na javnim mjestima, dovedeni su u vezu sa povećanim rizicima akutnih zdravstvenih problema (npr. nasilja), kao i dugoročnih (npr. alkoholizma).

Tokom studije Centra za javno zdravstvo u Liverpoolu koja je provedena među školarcima u sjeverozapadnoj Engleskoj, analizirani su ekonomski, demografski faktori i faktori ponašanja među tinejdžerima između 15 i 16 godina starosti koji piju alkohol.

Od svih učesnika studije, 87,9% pilo je alkoholna pića. Od njih, 38,0% obično to radi tokom pijanki, 24,4% pije često, a 49,8% pije na javnim mjestima. Svi ti slučajevi doveni su u snažnu vezu sa višim prihodima i pojedincima koji sami sebi kupuju alkohol. Uzimanje alkoholnih pića od prijatelja, starije braće i sestara i odraslih izvan prodavnica, su također faktori rizičnog ponašanja među uživaocima alkohola.

Analiza studije o pristupačnosti alkoholnih pića i količini novca kojim mladi raspolažu podcrtala je potrebu da se pooštre mjere spriječavanja prodaje alkohola maloljetnicima, kao i uspostavi veći nadzor nad trošenjem novca kod mladih.

Izvor: http://www.substanceabusepolicy.com
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava