English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiIzgradnja kostiju u mladosti    
 
Mladi Minimize

Značaj izgradnje snažnih kostiju kod mladih

Djetinjstvo, a posebno adolescencija i predadolescentni period, od ključnog su značaja za razvoj životnih navika koje podržavaju dobro zdravlje kostiju. Dječaci i djevojčice u ovoj starosnoj dobi imaju potrebe za kalcijem koje nije moguće zadovoljiti naknadno, kad odrastu. Američka akademija ortopedskih hirurga (American Academy of Orthopaedic Surgeons – AAOS) i Državni institut za dječje zdravlje i ljudski razvoj (NICHD) udružili su snage da formiraju službu koja će promovirati značaj kalcijuma i fizičke vježbe tokom godina razvoja i rasta djeteta.

Kosti rastu u veličini i snazi tokom djetinjstva. Koštana masa čije rezerve dijete može napraviti dok je još malo pomaže odrediti njeno/njegovo skeletno zdravlje u budućnosti. Što više koštane mase smjesti u “banku” tokom mladosti, to osoba ima veću zaštitu od gubljenja gustoće koštanog tkiva kasnije u životu.

"Kosti nam pomažu da stojimo uspravno, da trčimo, skačemo i igramo se”, rekla je Lori Karol, pedijatrijski ortopedski hirurg i glasnogovornik AAOS-a. "Između 10 i 18 godina života izgrađujete kosti koje vam trebaju trajati čitav život. To naglašava činjenicu da nećete dobiti drugu šansu."

Savjeti za izgradnju zdravih kostiju:

Podučite djecu da svakodnevno prave rezerve za svoje kosti uz pomoć fizičkih vježbi, unosa kalcija i vitamina D. Vježbajte da biste ojačali svoje kosti – a tu su i neke ideje:

 • Šetajte, penjite se uz stepenice, vozite biciklo ili plešite
 • Učestvujte u sportovima poput košarke, odbojke, fudbala, hokeja na travi, itd.
 • Osigurajte da su kalcij i vitamin D dio vaše svakodnevne ishrane, te posebno uzimajte sljedeću hranu:
 • Mlijeko
 • Jogurt
 • Špinat
 • Losos

  Izvor: American Academy of Orthopaedic Surgeons,
  http://www6.aaos.org
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava