English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiMozak adolescenata i riskantno ponašanje    
 
Mladi Minimize

Riskantno ponašanje tokom adolescencije: nove perspektive u nauci o mozgu i ponašanju

Pitanje zašto adolescenti i mladi ljudi rizikuju više od mlađih i starijih pojedinaca već decenijama predstavlja izazov psiholozima. Čini se da sklonost adolescenata da uzimaju učešće u riskantnim aktivnostima nema osnovu u iracionalnosti, zabludama o neranjivosti ili neznanju.

Ovaj rad predstavlja perspektivu o riskantnom ponašanju adolescenata koje ima osnove u razvojnoj neurologiji. Prema tom viđenju, privremeni jaz između puberteta koji adolescente potiče na traženje uzbudljivih aktivnosti i sporo sazrijevanje kognitivno-kontrolnog sistema koji reguliše ove impulse, čini adolescenciju periodom povećane ranjivosti kada je u pitanju riskantno ponašanje.

Ovakvo viđenje riskantnog adolescentnog ponašanja pomaže objasniti zašto su edukativni programi kojima je za cilj promijeniti znanje, ubjeđenja i stavove adolescenata često neuspješni, te pretpostavlja da je mijenjanje konteksta u kojem može doći do rizičnog ponašanja uspješnije od pokušaja mijenjanja načina na koji adolescenti razmišljaju o riziku.

To bi podrazumijevalo integrisano djelovanje društva i porodice, pogotovo roditelja, u ograničavanju prilika u kojima adolescenti mogu upasti u nevolju dok se u potpunosti ne razvije njihov vlastiti sistem samokontrole kada će biti u stanju donositi promišljenije odluke po pitanju riskantnih aktivnosti.

IZVOR: Current Directions in Psychological Science, april 2007.,http://www.blackwell-synergy.com/loi/CDI

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava