English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiPrepoznavanje adolescenata sa mentalnim problemima    
 
Mladi Minimize

Stručnjaci objedinili smjernice za prepoznavanje adolescenata sa mentalnim problemima

Pošto se kod mnogih adolescenta mentalna oboljenja nikad ne dijagnosticiraju i ne liječe, stručni tim dizajnirao je instrument uz pomoć kojeg je moguće prepoznati djecu sa mentalnim problemima, te im osigurati potrebnu pomoć.

“Jedan od 10 adolescenata ima problem sa mentalnim zdravljem koji je u toj mjeri ozbiljan da narušava njegovo funkcionisanje, bilo u kući, u školi ili u zajednici,” rekao je Gary Blau, iz Američkog ministarstva zdravlja.

Otprilike polovica poremećaja mentalnog zdravlja manifestuju se do 14 godine života, a 75% do 24 godine života.

Međutim, liječenje često nastupa tek nekoliko godina nakon toga, što je predugo u životu jednog djeteta, istakla je Lisa Hunter Romanelli, profesor kliničke psihologije u psihijatriji na univerzitetu Columbia University College of Physicians & Surgeons, New York, SAD.

 Mentalni problemi mladih

Naučnici su tokom nekoliko godina analizirali podatke prikupljene od više od 6000 djece i njihovih roditelja da bi identificirali najčešće simptome mentalnih poremećaja, te da bi utvrdili da li djeca sa ovim upozoravajućim znakovima dobijaju odgovarajuću pomoć.

S obzirom da je teško razlikovati istinski poremećaj mentalnog zdravlja od neizbježnih promjena raspoloženja specifičnih za adolescenciju, autori su odlučili da se fokusiraju na teže oblike oboljenja.

Ako vaše dijete ima bilo koji od ovih 11 upozoravajućih simptoma, ona ili on može imati poremećaj mentalnog zdravlja i treba se čim prije uputiti zdravstvenom stručnjaku radi odgovarajućeg tretmana:

 • Snažan osjećaj tuge ili povučenost tokom dvije sedmice ili više
 • Ozbiljno samopovređivanje ili pokušaj samoubistva, ili njihovo planiranje
 • Iznenadan preovladavajući osjećaj straha bez razloga, ponekad popraćen brzim otkucajima srca ili ubrzanim disanjem
 • Učestvovanje u višestrukim tučama, korištenje oružja, ili snažna želja da povrijedi drugoga
 • Ozbiljno ponašanje “van kontrole” koje može povrijediti samog tinejdžera ili druge
 • Izbjegavanje hrane, povraćanje ili korištenje laksativa u cilju mršanja  
 • Snažni osjećaji zabrinutosti ili straha koji remete obavljanje svakodnevnih aktivnosti
 • Izrazite poteškoće sa koncentrisanjem ili mirovanjem na jednom mjestu, što tinejdžera može dovesti u fizičku opasnost ili uzrokovati neuspjeh u školi
 • Ponavljajuća upotreba alkoholnih pića ili droga
 • Ozbiljne promjene raspoloženja koje dovode do problema u vezama
 • Drastične promjene u ponašanju ili ličnosti

“Ovi podaci potvrđuju ono što već znamo, a to je da postoje upozoravajući znakovi ozbiljnog mentalnog oboljenja, ali da djeca i adolescenti ne dobijaju potrebnu pomoć zbog toga što zdravstveni radnici ne koriste istu terminologiju”, rekla je dr. Abigail Schlesinger, direktor pri dječijoj bonici Children's Hospital Pittsburgh.

IZVOR: Pediatrics www.pediatrics.aappublications.org , HealthDay www.healthday.com, oktobar 2011.

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava