English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiSamouvjerenost tinejdžera i droge    
 
Mladi Minimize

Samouvjerenost tinejdžera ključna u odbijanju cigareta, alkohola, droga – studija

Nova studija provedena na Weill Cornell Medical College-u u New Yorku pokazala je da posebne vještine – koje uključuju dobru samokontrolu i pozitivne psihološke karakteristike – mogu dugoročno pomoći tinejdžerima da se suprostave zloupotrebi različitih supstanci, čak i kada njihovi prijatelji piju alkoholna pića, puše ili uzimaju droge.

Prethodna istraživanja pokazala su da jedan od glavnih faktora koji navode tinejdžere da počnu zloupotrebljavati različite supstance jeste, upravo, pritisak prijatelja koji to i sami rade.

Ova trogodišnja studija koja je uključivala gotovo 1 500 tinejdžera, otkrila je da su mladi koji posjeduju vještine odbijanja (kažu “ne” kada im neko ponudi da piju, puše ili koriste droge) na manjem riziku od višestrukog zloupotrebljavanja supstanci (cigarete, alkohol, marihuana), čak i kad njihovi prijatelji ili bliži članovi porodice puše, piju ili koriste droge.

"[Ove vještine] mogu se suprostaviti snažnim društvenim pritiscima prijatelja i braće/sestara kada je u pitanju zloupotreba višestrukih supstanci, uključujući i cigarete. Osim toga, ovo istraživanje pruža mogućnost značajne podrške programima za prevenciju zloupotreba droga u smislu podučavanja adolescenata različitim vještinama, poput vještina odbijanja i vještina donošenja odluka” izjavila je dr. Jennifer A. Epstein, vođa studije.

Rezultati studije objavljeni su u aprilskom broju žurnala Addictive Behaviors.

Izvor: HealthDay, www.healthday.com

  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava