English language
Savjeti i novosti o zdravljuMladiSolarijum i melonom    
 
Mladi Minimize

Odlazak u solarijume u mladosti povećava rizik od raka kože

Poznato je da izlaganje sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama može uzrokovati rak kože. Međutim, osobe svijetlije puti sve više koriste solarijume – izvore vještačke UV svjetlosti.

U cilju procjenjivanja dostupnih dokaza o vezi između korištenja solarijuma i malignog melanoma i drugih oblika raka kože, istraživačka grupa Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) analizirala je dosadašnje studije o ovom pitanju, te svoje rezultate objavila u Međunarodnom žurnalu raka (International Journal of Cancer) od 1. marta.

Na osnovu 19 informativnih studija, zaključeno je da je korištenje solarijuma povezano sa oboljevanjem od melanoma. Prvo izlaganje vještačkim UV zrakama prije 35 godine života značajno povećava rizik od melanoma, zaključeno je iz 7 informativnih studija. Iz 3 studije zaključeno je da je povećan rizik i od oboljevanja od karcinoma pločastih stanica kože, ali studije nisu našle vezu kada je u pitanju rak bazalnih ćelija.

Dokazi ne podržavaju tvrdnju da se korištenjem solarija koža može zaštiti od oštećenja koja mogu nastati kasnijim izlaganjem sunčevim zrakama. Prema tome, potrebno je djelovati u pravcu obeshrabrivanja mladih ljudi da koriste solarijume, te ozbiljno razmotriti mogućnost da se maloljetnicima ograniči pristup solarijumima.

Izvor: International Journal of Cancer, http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/jhome/29331

Pročitajte još:
  
 
 

Sadržaj stranica JUDZKS treba koristiti u informativne svrhe. On ne može zamijeniti stručni savjet, dijagnozu ili liječenje ljekara. JUDZKS ne može biti odgovoran za bilo kakvu izravnu ili neizravnu štetu koja bi mogla proizići iz korištenja www.judzks.ba, te za bilo kakve propuste ili greške u sadržaju stranice.
Copyright 2005-2018. JUDZKS. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

 
Prijava